Archive for lipca 2014

Spring Rolls z szynką dojrzewającą, mango i kiełkami fasoli mung.

Czytaj więcej » | No Comments »

Dziś na blogu powieje orientem przełamanym zachodnio europejskim specjałem jakim jest szynka serrano. Na pierwszy rzut oka może się wydawać to dość dziwnym połączeniem, ale już po pierwszym kęsie szybko zmienicie zdanie :) Papier ryżowy wypchany po przegi chrupkimi warzywami, słodkim mango, makaronem oblepionym sosem słodko- kwaśnym, krewetkami, paluszkami krabowymi i innymi pysznościami jest po prostu obłędny. A dzięki szynce dojrzewającej springrollsy napierają niesamowicie oryginalnego smaku :) Tego po prostu trzeba spróbować!

Makaron z pomidorami, cieciorką, czosnkiem niedźwiedzim i fetą.

Czytaj więcej » | No Comments »

Jakiś czas temu kupiłam puszkę ciecierzycy i zupełnie o niej zapomniałam, schowała się gdzieś za zielonym groszkiem i marynowanymi gruszkami :) Obok niej stała puszka pomidorów pelatti, jak tylko spojrzałam na ten duet to już wiedziałam co będzie na obiad :) Mimo iż w daniu nie ma mięsa, to dzięki ciecierzycy jest bardzo treściwe i sycące, smaki świetnie się komponują i tworzą wspaniałą fuzję smaków.


Cookie Monster- czyli czekoladowe cake pops

Czytaj więcej » | 8 Comments »

Cake pops swoim wyglądem przypominają kolorowe lizaki, natomiast smakiem można przyrównać je do trufelek lub bajaderek zatopionych w ulubionej czekoladzie i udekorowanych czym tylko dusza zapragnie. Wyglądają cudnie, kuszą nie tylko najmłodszych ale i tych dorosłych łakomczuchów :) Na pierwszy "rzut" wybrałam ciasteczkowe potworki, które wyglądają genialnie! W najbliższych dniach na pewno pojawi się jeszcze pomysł na inną, bardziej klasyczną formę dekoracji tych małych cudeniek na patyczkach :)


Puszysty milkshake spicy mango.

Czytaj więcej » | No Comments »

Ten millkshake to coś wspaniałego! Niesamowicie puszysty, o intensywnym smaku mango z lekką nutką aromatu korzennego. Mocno schłodzony, idelany na początek dnia, zwłaszcza upalnego :) Na pewno często będę do niego wracać, bo jest cudowny!


Biały, żółty, czerwony - czyli pierś z kurczaka w trzech marynatach

Czytaj więcej » | No Comments »

Odpowiednio przygotowana i krótko grillowana pierś z kurczaka smakuje naprawdę genialnie! Dzięki wielogodzinnemu marynowaniu calutkie mięso przesiąka smakiem i aromatem przypraw i nabiera wspaniałej struktury. Wielokrotnie eksperymentowałam z marynatami do kurczaka na grilla i w wyniku tychże eksperymentów powstały moje trzy ulubione marynaty - biała, żółta i czerwona. Czyli ziołowo- czosnkowa, orientalna- shoarma i pikantna- paprykowa. Każda z nich jest pyszna i wyjątkowa na swój sposób. Biała jest niezwykle delikatna i aksamitna, żółta pachnie orientalnym curry, a czerwona swoim ognistym kolorem mówi sama za siebie :) Kurczaki tak szybko zniknęły z rusztu, że niestety nie wszystkie udało mi się sfotografować. Koniecznie wypróbujcie przy najbliższym grillu - mięso doskonale smakuje z grillowanym chlebkiem posmarowanym masełkiem czosnkowym oraz z sałatką z pomidorków koktajlowych.

Grillowana kukurydza z pikantnym masełkiem pietruszkowo- czosnkowym

Czytaj więcej » | 1 Comment »

Uwielbiam kukurdzę w każdej postaci. Gotowane kolby kukurydzy sprzedawane wszędzie - na plaży, przy drodze, w mieści, po prostu wszędzie to nieodłączne wspomnienie wakacji spędzanych nad morzem ;) W domu też często przyrządzam taką kukurydzę, gotuję ją w lekko osłodzonej i osolonej wodzie i podaję samą albo z odrobiną soli. Jest pyszna. Ale jeszcze lepiej smakuje kukurydza prosto z grilla! Ma piękny kolor, fantastyczny smak i aromat, a dodatek ostrego masła z chilii i ziołami jest po prostu idealny :)



Orientalny kurczak na patyku, czyli satay w pikantnym sosie

Czytaj więcej » | 2 Comments »

Jedliście kiedyś satay'e? Jeśli nie to najwyższy czas spróbować :) To azjatyckie danie, wywodzi się z jednej z indonezyjskich wysp, najprawdopodobniej Jawy lub Sumatry. Satay to nic innego jak wąski płat mięsa w orientalnej marynacie, nabity na bambusowy patyczek i zapiekany nad ogniskiem / grillem, podawany z pikantnym sosem z papryczek chilii. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom w jednym małym satay'u można poczuć niezły kawał Azji :) Do tego dania doskonale nadadzą się w zasadzie wszystkie rodzaje mięsa : kurczak, wołowina, jagnięcina, polędwiczka wieprzowa a także krewetki, czy ryby. Można eksperymentować ze składnikami marynaty i za każdym razem tworzyć nowe danie. Podane z domowym sosem słodko kwaśnym smakują wręcz wybornie. Polecam, naprawdę są genialne w swej prostocie.


Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej na dwa sposoby

Czytaj więcej » | No Comments »

Grillowych smakołyków ciąg dalszy :) Tym razem w roli głównej polędwiczka wieprzowa, która nie jest tak  bardzo popularna, jak karkówka czy kurczak. A szkoda, bo dobrze przyrządzona jest bardzo krucha i delikatna, a do tego ma małą zawartość tłuszczu, co ucieszy tych dbających o linię :) Polędwiczka jest bardzo uniwersalnym mięsem i można przygotować ją na wiele sposóbów. Ja wybrałam formę kolorowych szaszłyków z papryką i czerwoną cebulą. Część mięsa zamarynowałam w delikatnej ziołowej zalewie, a druga leżakowała w pikantnej marynacie z kolorowym pieprzem. Pycha!


Koktajl z mrożonego arbuza

Czytaj więcej » | 2 Comments »

Nic nie działa w czasie upałów tak kojąco, jak zmrożony koktaj owocowy :) Wystarczy wrzucić do blendera ulubione owoce (wcześniej zamrożone) dodać odrobinę ulubionego soku lub wody i można cieszyć się cudownie orzeźwiającym owocowym napojem o dość gęstej strukturze - przez wielu nazywanym slushy.

Slushy to bardzo zimny, gęsty napój, który swoją konsystencją przypomina topniejący śnieg :) Jest niesamowicie orzeźwiający i co najważniejsze pyszny i zdrowy! :)


Najlepsza marynata do karkówki z grilla

Czytaj więcej » | 56 Comments »

Jak grill to wiadomo- karkówka! Mniej lub bardziej wypieczona, ale zawsze cieszy się ogromnym powodzeniam. Sekretem aromatycznego i kruchego mięsa jest wielogodzinne marynowanie w bogatej mieszance przypraw. Zawsze staram się marynować mięso przynajmniej 24 h przed grillowaniem, a jeśli chodzi o karkówkę to nawet 48h. Wtedy mięso intensywnie przechodzi aromatem i smakiem przypraw, a dodatkowo ma wspaniałą strukturę. Dla mnie najlepiej smakuje z lekko przypieczonym chlebkiem, sałatką z pomidorów i odrobiną masła czosnkowego, które roztapia się na jeszcze gorącym kawałku mięsa :) Tak przygotowane mięso jest aromatyczne i kruche, po prostu pyszne :)

Sałatka z pieczonym bakłażanem (a'la caprese)

Czytaj więcej » | 2 Comments »

W tym tygodniu na Definicji Smaku będzie bardzo grillowo :) Pojawią się przepisy na marynaty do mięs, sałatki, sosy i całą masę grillowych pyszności. Na początek przepis na genialną i zarazem prostą sałatkę z pieczonym bakłażanem, która świetnie pasuje do potraw z grilla. Moi gości zajadali ją ze smakiem :) Aromatyczny bakłażan, świeże malinowe pomidory oraz wyrazista w smaku feta z odrobiną orzeźwiazjącej mięty- czego chcieć więcej :)

Waniliowe mini serniczki z malinami, borówkami i cassis curd

Czytaj więcej » | 6 Comments »

Są fantastyczne! Kremowe, delikatne, waniliowe z mnóstwem pysznych owoców i porzeczkowego kremu. Nie da się przejść obok nich obojętnie, bo kuszą nie tylko smakiem ale i uroczym wyglądem. Wystarczy odrobina kreatywności przy dekorowaniu aby stworzyć prawdziwe malutkie cuda :) 


Pomidorowa salsa do nachosów- prosta, szybka i pyszna

Czytaj więcej » | 2 Comments »

Jeśli lubice nachosy to koniecznie wypróbujcie przepis na pomidorową salsę. Robi się ją w 5 minut, a smak jest naprawdę rewelacyjny. Czuć w niej lekką nutę świeżych ziół i odrobinę ostrości dzięki czosnkowi. Salsa w połączeniu z nachosami stanowi duet doskonały. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do mięs z grilla. 


Koktajl jagodowo- bananowy z aromatem limonki i wanilii.

Czytaj więcej » | 4 Comments »

Koktajle na bazie owoców i jogurtu można przygotowac na tysiące sposobów. Ja mam dziś dla Was pomysł na pyszny koktajl jagodowo- bananowo- waniliowy z dodtakiem soku z limonki, który całości nadaje rześkości i orzeźwienia. Prawdziwa owocowa pycha :)

Czekoladowe pancakes z cytrynowym twarożkiem, jagodami, borówkami i melisą.

Czytaj więcej » | 2 Comments »

Puszyste placuszki o intensywnym smaku kakao z łyżką domowego twarożku i garścią owoców jagodowych - śniadanie idealne :) Jeżeli jesteście miłośnikami wszlekiej maści naleśników, placuszków, racuszków itp. to z pewnością te Wam bardzo, ale to bardzo posmakują. To co je wyróżnia to aromat wanilii i kakao, który nadaje im niesamowitego charakteru. Polecam w szczególności na weekendowe leniwe śniadanie :)


Grillowana jagnięcina oraz miętowe tzatziki z dodatkiem fety

Czytaj więcej » | No Comments »

Jagnięcina jest przepyszna, niestety ze względu na cenę nie zawsze można sobie na nią pozwolić, zwłaszcza jeśli mamy w planach duży rodzinny obiad nasz portfel mógłby to odczuć dość mocno :) Ale raz na jakiś czas, kawałek jagnięciny tak by móc się podelektować nawet portfelowi nie zaszkodzi :) Jest to mięso charakterystyczne, delikatne lekko słodkie w smaku, wymaga długiego marynowania i nie lubi długiej obróbki termicznej.  Kotleciki marynowane w ziarnach jałowca, czosnku i świeżych ziołach smakują wspaniale. Naprawdę warto spróbować!


Mięsno - śmietanowa tarta z kurkami.

Czytaj więcej » | No Comments »

Kurki w tarcie smakują tak fenomenalnie, że nie mogłam poprzestać na jednej :) Pełnoziarniste ciasto i masa śmietanowo serowa znowu posłużyły mi za bazę. Smak uzupełniłam przepyszną pikantną masą mięsno kurkową. Tarta jest cudowna, wspaniała... po prostu musicie spróbować :) 

Ciasteczkowa kawa mrożona z mleczną pianką.

Czytaj więcej » | 3 Comments »

Ostatnio zaopatrzyłam się w takie cudo klik klik - David Rio Orca Spice Chai. Jest to niesamowicie aromatyczna mieszanka, która stanowi idealny dodatek do kawy- nadając jej korzenny, wyrazisty, lekko piernikowy smak. W połączeniu z kruszonym lodem i mleczną pianką smakuje genialnie. Teraz kawy ze znanych sieciówek nie robią już na mnie wrażenia :) Jestem  nią zachwycona- istnie niebo w gębie!


Domowe zapiekanki z pieczarkami- najlepsze.

Czytaj więcej » | 13 Comments »

Długo szukałam przepisu na idealne zapiekanki z pieczarkami. Po intensywnych poszukiwaniach misja zakończona- idealne zapiekanki namierzone :) Sekret tkwi w proporcjach sera i pieczarek oraz doborze odpowiedniego pieczywa, które stanowi podstawę zapiekanki. Moim zdaniem najlepsza do zapiekanek jest świeża bagietka- zarówno biała jak i pełnoziarnista. Po zapieczeniu bułka jest chrupiąca po bokach i mięciutka w środku, czyli najlepsza jaka może być :) Naprawdę polecam, gwarantuję że na jednym razie nie poprzestaniecie!


Pełnoziarnista tarta z kurkami, karmelizowaną cebulką, kozim serkiem i pomidorami.

Czytaj więcej » | 1 Comment »

Uwielbiam kurki, dla mnie są doskonałe. Jednak zawsze mam z nimi problem, bo niestety są krótko, a pomysłów na dania mam tyle, że nie sposób je wszystkie zrobić :) Długo zastanawiałam się nad tym w jaki sposób spożytkować pierwsze pudełeczko tegorocznych kurek. Myślałam, myślałam aż wymyśliłam- tarta! I to był świetny pomysł, bo pełnoziarniste ciasto, masa serowo- jajeczna i karmelizowana cebulka w towarzystwie kurek smakują genialnie.


Kanapki z szynką dojrzewającą, chrupiącą gruszką i szczyptą curry.

Czytaj więcej » | 2 Comments »

Kanapki wielu osobom kojarzą się z nudnym śniadaniem albo szybką, mało wyszukaną kolacją. Tym czasem kanapki dają niesmaowite pole do popisu. Można jeść je na zimno, grillować, czy piec. Ogromna ilość rodzajów pieczywa i niezliczona ilość dodatków sprawiają, że każdy może znaleźć wśród nich coś dla siebie. Do kanapek można włożyć praktycznie wszystko- mogą być słodkie i wytrwane. Wszystko zależy od naszej fantazji :)

Postanowiłam stworzyć zakładkę 'Świat Kanapek', w której regularnie będą pojawiały się przepisy na pyszne kanapki. 

Dziś mam dla Was pomysl na pyszne kanapki z żytniego chleba z szynką dojrzewającą, aromatycznym serem i chrupiącą gruszką. Wszystko razem smakuję genialnie.


Tarta z owocami leśnymi, cytrynowym mascarpone i bezikami.

Czytaj więcej » | No Comments »

Jedno z najlepszych ciast, jakie miałam okazję przygotować. Spód jest idealnie kruchy i intensywnie kakaowy, wspaniale komponuje się z cytrynowo- śmietankowym kremem. Całość doskonale zwieńczają kwaśne owoce leśne i słodkie beziki. Tego po prostu trzeba spróbować!


Lody wiśniowe z blendera.

Czytaj więcej » | 7 Comments »

Bardzo proste i smaczne lody, które można przygotować bardzo szybko przy pomocy blendera i zamrażarki ;) Jedyne co będzie potrzebne to mrożone wiśnie i śmietanka kremówka lub mascarpone.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...