Archive for września 2014

Fishburger z pieczonym halibutem.

Czytaj więcej » | 4 Comments »

Już wiele razy wspominałam, że kanapki wcale, ale to wcale nie muszą być nudne :) Jeśli z obiadu zostanie Wam trochę smażonej lub pieczonej ryby, wykorzystajcie ją do zrobienia fantastycznej kanapki. Mnie zostało trochę pieczonego halibuta, który w połączeniu z majonezem- wasabi, salsą pomidorową i marynowanym imbirem smakuje fantastycznie. Rybne burgery są naprawdę rewelacyjne!


Mięsne kuleczki z kolendrą, podane ze słodko- kwaśnymi warzywami i ryżem jaśminowym.

Czytaj więcej » | No Comments »

Wróciłam! :) A razem ze mną przepis na pyszne mięsne kuleczki z dodatkiem kolendry lub natki pietruszki, dzięki którym kuleczki mają oryginalny smak, mocno różnący się od smaku klasycznych pulpecików. Do tego warzywa w sosie słodkokwaśnym, jaśminowy ryż i pyszny obiad w pół godziny gotowy :)

Cynamonowy koktajl z mango i jogurtem greckim.

Czytaj więcej » | 2 Comments »

Przepraszam Was Kochani za brak wpisów w ostatnim czasie, ale w związku ze zbliżającym się egzaminem (trzymajcie kciuki, to już w sobotę!) nie mam czasu na nic, obiecuję że od przyszłego tygodnia wszystko wróci do normy :) Tak na szybko mam dla Was pyszny koktajl z mrożonego mango z nutą cynamonu, pyszności! 


Czerwony krem z pieczonych warzyw.

Czytaj więcej » | 2 Comments »

Zupy kremy to jedna z moich kulinarnych miłości :) Nie ważne czy lato, czy zima, zawsze wynajdę składniki na pyszny krem. Tym razem w ruch poszły pomidory, czerwona papryka i czosnek, uprzednio pieczone w soli, pieprzu i świeżych ziołach. Kuchnia podczas pieczenia warzyw wypełnia się cudownym aromatem, który ściąga do niej głodomory :) Uwielbiam zabierać taki "gorący kubek" do pracy i zajadać w porze lunchu.


Pumpernikiel z ricottą i owocami.

Czytaj więcej » | No Comments »

Uwielbiam pumpernikiel, ale przez bardzo długi czas całkowicie o nim zapomniałam. Nie dawno przykuł on moją uwagę na sklepowej półce i trafił do koszyka. Na pierwszy ogień poszły oczywiście kanapki z twarożkiem i rzodkiewką, które zawsze zajadałam w dzieciństwie. Druga wersją pumpernikla, którą się zawsze zajadałam był on w wersji słodkiej z delikatnym lejącym miodem. Tę słodką wersję postanowiłam trochę 'stuningować' i wyszło coś niesamowicie prostego i niesamowicie pysznego :) 

Śliwki zapiekane pod kruszonką

Czytaj więcej » | 3 Comments »

Uwielbiam śliwki, a pieczone po prostu ubóstwiam. Ciasta ze śliwkami goszczą u mnie bardzo często i cięszą się niesamowitym powodzeniem wśród domowników. Nieważne czy kruche, czy ucierane, czy muffiny- ważne żeby miały dużo śliwek ;) Takie właśnie jest śliwkowe crumble, które pod pyszną skorupką skrywa mnóstwo owoców skąpanych w przepysznym gęstym soku. Zaraz po wersji rabarbrowej ta ze śliwkami jest moją ulubioną. Jeśli kochacie śliwki, to koniecznie wypróbujcie przepis :)

Grzanka z awokado i przepiórczym jajkiem sadzonym.

Czytaj więcej » | No Comments »

Dziś propozycja na pyszne śniadanie, które da nam zastrzyk energii na dalszą część dnia. Chrupiąca grzanka z żytniego chleba natarta czosnkiem, wyładowana po brzegi pastą z awokado pomidorami i zwieńczona uroczym przepiórczym jajeczkiem. Smakuje bosko!


Pizza na pożegnanie lata z cukinią i pomidorami malinowymi.

Czytaj więcej » | 2 Comments »

Nie ma co owijać w bawełnę, maliny się kończą, w lesie coraz więcej grzybów, a wieczorem na dwór można wyjść tylko w ciepłej bluzie. To znak, że jesien już za pasem. Za chwilę w kuchni będzie królowała dynia, grzyby i korzenne przyprawy. Ale to za chwilę :) Teraz jeszcze cieszę się ostatkami lata i zajadam malinowe pomidory na przemian ze śliwkami. A cukinię przerabiam na przetwory...
I słodkie pomidory, i zielona cukinia świetnie smakują na cienkiej pizzy z aromatycznym sosem. W dodatku udało mi się zdobyć mąkę typ 00, która jest przeznaczona do wypieku pizzy. Dzięki niej oraz odpowiednim proporcjom wody, soli i cukru ciasto jest cieniutkie, kruche idealne do lekkiej pizzy. Wypróbujcie koniecznie :)


Pomidorowa salsa z mango i jalapeno.

Czytaj więcej » | 1 Comment »

Pyszna salsa z pomidorów malinowych i mango, cudownie słodka, jednocześnie pikantna i lekko kwaśna od octu ryżowego. Niezwykle kolora i przykuwająca uwagę na stole. Pasuje do kurczaka, steka, krewetek czy pieczonej ryby. Konieczie wypróbujcie przepis :)


Sushi w pięciu smakach.

Czytaj więcej » | No Comments »

To już okrągły 100 wpis na blogu! To znaczy, że na blogu jest już 100 wspaniałych przepisów, z których możecie korzystać. Zwykle z takich okazji przygotowuje się tort... ale ja mam dla Was przepis na sushi ;) Lubicie sushi? Ja bardzo :) Jest zdrowe, pyszne, idealne na lunch, obiad czy kolacje, tylko te ceny... Tutaj z pomocą oczywiście przychodzi domowy warsztat kuchenny. Wystarczy zapotarzyć się w podstawowy zestaw do sushi, w którym znjadziemy matę do zwijania sushi, ryż, sos do ryżu, wasabi, marynowany imbir nori i pałeczki. Jest to koszt ok 40-50 zł, ale niektóre składniki jak sos do ryżu, wasabi czy imbir wystarczą na kilka razy, a mata jest dożywotnia :) Do tego wystarczy dokupić ulubione dodatki i okazuje się, że koszt przygotowania sushi w domu jest czterokrotnie mniejszy niż pójście do restauracji. A do tego robienie samemu sushi dostarcza wiele radości i całkiem przypadkowo można stworzyć coś naprawdę pysznego :) Podstawą sushi jest ryż i jego odpowienie przygotowanie, musi być kleisty i tworzyć zwartą masę, zwykły biały ryż do tego zupełnie się nie nadaje. Kluczowe jest również nori, czy płaty wodorostów, które spinają nasze kawałki sushi w całość. Natomiast to co "zapakujemy" do środka sushi zależy już tylko od nas :) To była moja pierwsza przygoda z sushi, więc ich kształt pozostawia jeszcze wiele do życzenia, ale myślę, że z czasem nabiorę wprawy, bo na pewno sushi będzię często u mnie gościć :)



Rozmarynowe ziemniaczki, marchewki i pietruszki.

Czytaj więcej » | 4 Comments »

Mam dziś dla Was fantastyczny przepis na pieczone warzywa, można się w nich zakochać od pierwszego kęsa :) Cudownie pachną rozmarynem i cząbrem, są mięciutkie wręcz rozpływają się w ustach. Stanowią przepyszny dodatek do dania głównego. Można też użyć selera, topinambura, jarmużu, dyni, czy buraków. 



Pieczone stripsy w jogurtowej marynacie a'la KFC.

Czytaj więcej » | 6 Comments »

Chyba każdy szukał kiedyś sekretnej receptury na panierkę do kurczaków z KFC :) Niestety jest ona tak pilnie strzeżona, że tylko nieliczni znają jej sekret :) Ja mam swoją domową recepturę na pyszne kruche i soczyste stripsy, które oprócz fantastycznego smaku mają jeszcze jedną zaletę - dzięki temu, że są pieczone nie wciagjaą tłuszczu jak te smażone w głębokim oleju. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, gorąco polecam zwłaszcza z domowym sosem tysiąca wysp.


Domowe czekoladki - Reese's white peanut butter cups.

Czytaj więcej » | 3 Comments »

Te cudowne babeczki tak populane w Wiekiej Brytanii, w Polsce wciąż są trudno dostępne, a jeśli na nie trafimy to ceny nie zachęcają do zakupu większej ilości. Ostatnio udało mi się je upolować w sklepie zaopatrzonym w wiele "egzotycznych" poduktów :) Pomyślałam sobie, że stworzenie takich pyszności nie może być aż takie trudne. Zaczęłam pracować nad recepturą i... udało się! Babeczki dzięki białej czekoladzie z zewnątrz są słodkie, a w środku orzechowo- słone dzięki domowemu masłu orzechowemu. Po prostu są obłędne :) Następnym razem przygotuję je z innym rodzajem czekolady, myślę że z mleczną czy gorzką będą równie pyszne, na pewno też poeksperymentuję trochę z nadzieniem :) Jeśli kochacie Reese's koniecznie zróbcie te czekoladki, bo ich smak naprawdę jest bardzo, ale to bardzo zbliżony do oryginału!

Pełnoziarniste pancakes z orzechową nutą.

Czytaj więcej » | 8 Comments »

 Wczoraj pancakes, dzisiaj pancakes może jutro też pancakes? :) Bo kiedy je jeść jak nie teraz kiedy jeszcze są pyszne owoce sezonowe. Do tego syrop klonowy albo miód odrobina jogurtu lub serka kremowego i gwarantuję, że na jednym nie poprzestaniecie :) Są prze-prze-przepyszne! :)



Amerykańskie pancakes.

Czytaj więcej » | 4 Comments »

Dziś klasyka, czyli puszyste amerykańskie naleśniki, które smaży się na suchej patelni i tradycyjnie podaje z dużą ilością syropu klonowego. W domu bardzo je lubimy zwłaszcza z kremowym serkiem, owocami i miodem, są idealne na leniwe śniadanie :)


Pełnoziarniste pizzerinki z grzybami i jogurtowym sosem curry.

Czytaj więcej » | 1 Comment »

Pierwszy dzień września to idealny czas na rozpoczęcie grzybowego szaleństwa w kuchni :) Uwielbiam gdy w domu pachnie suszonymi grzybami. W kuchni wiszą nawleczone na sznureczek brązowe leśne kapelusze, a w głowie kłębi się milion pomysłów na ich wykorzystanie. Dziś do głowy przyszedł mi pomysł na pełnoziarniste mini pizze z leśnymi grzybami i genialnym sosem jogurtowym z żółtą pastą curry. Są doskonałe, mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz, a kremowy sos, leśne grzyby i ser zwieńczone odrobiną świeżej natki pietruszki są prawdziwym rajem dla podniebienia. Koniecznie wypróbujcie, jak tylko w ręce wpadnie Wam trochę świeżych leśnych grzybów, a gwarantuję że zakochacie się w tym przepisie :)

Jeżynowo- malinowy koktajl z syroperm klonowym.

Czytaj więcej » | 4 Comments »

Kolejny przepyszny i zdrowy koktajl, który można pić bez końca. Dzięki jeżynom koktajl ma wspaniały smak i przepiękny ciemnofioletowy kolor, a syrop klonowy i mleko sojowe waniliowe podbijają smak owoców. Bardzo polecam :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...