Pieczona serniko-owsianka z czereśniami i kokosem

Pieczone owsianki są cudowne pod każdym względem - są niesamowicie pyszne, niesamowicie zdrowe i niesamowicie proste w przygotowaniu. Wystarczy nastawić piekarnik, wymieszać składniki wylać do foremki, wstawić do piekarnika i reszta robi się sama :) Smakują i na ciepło i na zimno, więc można zabrać je ze sobą jako lunch. A możliwości jest bez liku, zwłaszcza teraz kiedy mamy wszędzie pełno owoców sezonowych. Ja postawiłam na słodkie czereśnie z dodatkiem egzotycznego kokosu i to był strzał w dziesiątkę :)

SKŁADNIKI (2 porcje)

  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki płatków orkiszowych
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 100 g białego sera chudego
  • 2 duże łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru
  • ok 15 czereśni



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ser, jogurt, jajka i erytrol/ksylitol/cukier miksujemy blenderem na gładką masę, jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać więcej jogurtu lub dodać odrobinę mleka. 
  2. Dodajemy płatki i wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
  3. Czereśnie drylujemy i dodajemy do masy.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  5. Foremki napełniamy masą i wstawiamy do piekarnika na ok. 25 min.

Smacznego!




This entry was posted on 13 lip 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

7 Responses to “Pieczona serniko-owsianka z czereśniami i kokosem”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...