Pages

10 paź 2017

Muffiny z gruszkami, imbirem i cynamonem

Lato tak szybko przeleciało... nawet nie zauważyłam kiedy ze straganów zniknęły moje ukochane maliny, jagody i jeżyny, a ich miejsce zajęły złociste dynie, słodkie śliwki i chrupiące gruszki. Czas leci zdecydowanie zbyt szybko. Ale tak się złożyło, że całkiem niedawno w moje ręce wpadło kilka pysznych, słodkich gruszek prosto z przydomowego sadu. Niektóre z nich zniknęły już po paru minutach, a reszta trafiła pod nóż i skończyła w pysznych jesiennych, rozgrzewających muffinach :) Są idealne!



SKŁADNIKI (ok. 12 dużych muffinek)

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej 
  • 150 g jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 nieduże gruszki
  • cukier puder do posypania


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Suche składniki mieszamy w jednym naczniu. W drugim łączymy składniki mokre. Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy delikatnie, tylko do połączenia składników (nie używamy miksera!).
  2. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
  3. Ciasto wykładamy do 3/4 wysokości foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20-25 min.
  4. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!



1 komentarz:

  1. W tych babeczkach najbardziej podoba mi się to, że są one dość łatwe do przygotowania co jest świetną sprawą. Dla mnie jeden z najlepszych przepisów na muffinki mają w https://basiazsercem.pl/ i już miałam okazję niejednokrotnie z nich korzystać.

    OdpowiedzUsuń