Pages

27 kwi 2014

Deser truskawkowo- jogurtowy.

Domowe lody jogurtowo - truskawkowe z owocami i amarantusem, czyli idealny deser na niedzielne popołudnie. Deser ma same plusy - jest przepyszny, jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a do tego jest bardzo FIT :) 


SKŁADNIKI ( 4 porcje)

lody truskawkowo- jogurtowe

mrożone truskawki około 250 gram
jogurt grecki 125 ml (mały kubeczek)
cukier/stewia/ksylitol

sałatka owocowa:

kilka dojrzałych truskawek
pestki z połowy granatu
suszone maliny
amarantus
płatki gorzkiej czekolady
sok z połowy cytryny
1 łyżka syropu waniliowego (opcjonalnie)
świeża mięta


SPOSÓB WYKONANIA

1. Jogurt grecki włożyć do zamrażarki na 10-15 min.

1. Granat przekroić na pół. Następnie przełamać na pół aby dostać się do "gniazd" z pestkami. Palcami lub łyżeczką delikatnie oddzielić pestki od skórki i białych błonek i przełożyć je do miseczki. Truskawki pokroić w kostkę. Wymieszać razem z pestkami granatu.

2. Do owoców dodać 3 łyżki suszonych malin, które nadają kwaskowego smaku i chrupkości. Kilka listków świeżej mięty posiekać w paseczki i dodać do pozostałych składników. Dodać po łyżce amarantusa i płatków ciemnej czekolady. Wycisnąć sok z połowy cytryny i polać syropem waniliowym. Wymieszać i odstawić na kilka minut aby smaki wzajemnie się przeniknęły.

3. Zmrożone truskawki i jogurt umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Dosłodzić do smaku cukrem lub stewią.

4. Do szklanych miseczek / pucharków nałożyć lody do 1/3 wysokości. Dopełnić owocami i udekorować listkiem mięty. Podawać od razu.

Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz