Pages

11 maj 2014

Idealne bułeczki do hamburgerów.

Nie znam osoby, która nie lubiłaby burgerów. W tej chwili można kupić je wszędzie, od przydrożnych budek po eleganckie restauracje, ale i tak najlepiej smakują te domowe. Pyszny burger to nie tylko mięso, ale i bułka, o czym często się zapomina. Choćby najlepsze mięso, ale podane w pieczywie kiepskiej jakości nie będzie smakowało tak, jak powinno. Zrobienie pieczywa często kojarzy się z trudnym czasochłonnym procesem... te bułeczki są zupełnym zaprzeczeniem powyższego :) Jedyne, co zajmuję nieco czasu to czekanie aż ciasto wyrośnie. Bułeczki są przepyszne, mają chrupiącą skórkę i mięciutki puszysty środek- są idealne! Dodatek mleka w proszku sprawia, że mają strukturę niesamowicie zbliżoną do bułek, w których są serwowane burgery w "sieciówkach", ale w smaku są od nich o niebo lepsze. Świetnie smakują też podane na śniadanie z samym masłem i filiżanką ulubionej kawy.



SKŁADNIKI ( 4 duże bułeczki)

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej + ewentualnie do podsypania
1/4 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki letniej wody
łyżka masła
1 jajko
duża szczypta soli
1 łyżeczka drożdży instant

dodatkowo:

mleko
sezam/ czarnuszka/ siemię lniane/ mak

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Masło rozpuścić i wystudzić. Połączyć z mlekiem w proszku i drożdżami, odstawić na kilka minut.

2. Do otrzymanego rozczynu wmieszać jajko i sól. Całość przelać do dużej miski. Stopniowo dodawać mąkę i mieszać. Kiedy wszystkie składniki się połączą, zacząć wyrabiać ciasto ręką.

3. Ciasto jest gotowe kiedy jest lśniące, elastyczne i łatwo odchodzi od ręki. Aby utrzymać taki efekt ciasto należy wyrabiać około 8-10 minut. Jeśli w czasie wyrabiania ciasto bardzo się klei można podsypać je dodatkową mąką, ale nie należy przesadzać z ilością bo bułeczki nie będą puszyste.

4. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na minimum 40 min. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę. ( można podzielić też np. na 8 części, ale jeśli pieczemy bułki do hamburgerów to powinny być duże:)

5. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko je spłaszczyć. Odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut, aby bułeczki podwoiły swoją objętość.

6. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. wygląda na pycha

    zapraszam serdecznie do mnie na nowa notkę,
    tym razem będzie to przepis na pyszny zdrowy miód z mleczy
    http://iamemilia.blogspot.com/2014/05/przepis-na-miod-z-mleczy.html

    OdpowiedzUsuń