Pages

24 maj 2014

Mrożony jogurt truskawkowo- kokosowy.

W takie dni jak dziś, zimne i orzeźwiające desery to wybawienie :) Puszysta masa truskawkowa z nutą kokosa i gęsty jogurt to połączenie wręcz idealne!





SKŁADNIKI ( 4 porcje)

20 dużych dojrzałych truskawek
150 ml jogurtu greckiego
2 jajka ( można pominąć, ale deser nie będzie wtedy taki puszysty)
2 łyżki cukru waniliowego ( można więcej)
1 łyżka oleju kokosowego

dodatkowo:

płatki kokosowe
płatki czekoladowe
amarantus
4 truskawki



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Truskawki umyć i usunąć szypułki. 

2. Jajka sparzyć. Oddzielić białka od żółtek.

3. Żółtka z dwoma łyżkami cukru waniliowego ubić na kogel mogel. W misie blendera umieścić truskawki, kogel mogel, olej kokosowy i jogurt. Całość zmiksować na jednolitą masę.

4. Białka ubić na sztywno. Delikatnie dodawać do masy truskawkowej. 

5. Wyłożyć do naczyń i włożyć do zamrażarki na ok 40 min. Z wierzchu powinna utworzyć się cienka skorupka w środku zimny puszysty mus. Udekorować płatkami kokosa i czekolady, amarantusem oraz truskawką.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. ja bym chętnie pozbyła się części truskawkowej i zostawiła tę kokosową :P

    OdpowiedzUsuń