Pages

26 maj 2014

Sałatka ze szpinakiem, żurawiną i serem pleśniowym z dodatkiem dressingu balsamiczno- miodowego

Szpinak- dla jednych koszmar z dzieciństwa, dla innych doskonałe narzędzie do przyrządzania niezwykłych dań. Dla mnie szpinak to zdecydowanie ta druga opcja. Uwielbiam go pod każdą postacią i na ciepło i na zimo, w sałatce i w tarcie, po prostu zawsze i wszędzie :)  Dzisiejsza propozycja to przepis na przepyszną sałatkę na bazie świeżego szpinaku. Połączenie smaków jest genialne, naprawdę warto spróbować!




SKŁADNIKI (2-3 porcje)

  • 3 duże garści świeżego szpinaku
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżki orzeszków pinii lub pestek słonecznika (można pominąć)


sos:


  • 1 łyżka miodu
  • 2 -3 łyżki octu balsamicznego ( u mnie z aromatem owoców granatu)
  • 1 -2 łyżki oliwy z oliwek



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Szpinak dokładnie umyć, pozbyć się łodyg i porwać na mniejsze kawałki.
  2. Wszystkie składniki sosu umieścić w małym słoiczku i potrząsać aż do otrzymania jednolitej emulsji.
  3. Powstałym sosem zalać żurawinę i odstawić na 10 min.
  4. Ser pokroić w niedużą kostkę i dodać do szpinaku.
  5. Dodać orzeszki pinii (wcześniej można podprażyć). 
  6. Namoczoną żurawinę wraz z sosem wlać do misy z pozostałymi składnikami i wymieszać. Podawać od razu ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Smacznego!





Czas na szpinak 4!

2 komentarze:

  1. Bardzo fajna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) sałatka ma naprawdę ciekawy smak, koniecznie wypróbuj :)

      Usuń