Pages

29 lip 2014

Cookie Monster- czyli czekoladowe cake pops

Cake pops swoim wyglądem przypominają kolorowe lizaki, natomiast smakiem można przyrównać je do trufelek lub bajaderek zatopionych w ulubionej czekoladzie i udekorowanych czym tylko dusza zapragnie. Wyglądają cudnie, kuszą nie tylko najmłodszych ale i tych dorosłych łakomczuchów :) Na pierwszy "rzut" wybrałam ciasteczkowe potworki, które wyglądają genialnie! W najbliższych dniach na pewno pojawi się jeszcze pomysł na inną, bardziej klasyczną formę dekoracji tych małych cudeniek na patyczkach :)


SKŁADNIKI (około 20 sztuk)

  • 400 Ciasta czekoladowego typu murzynek
  • 150 g mascarpone
  • 2 duże łyżki nutelli


dodatkowo

  • 150 g białej czekolady
  • 2 łyżki oleju
  • opakowanie wiórków kokosowych
  • 2 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • mleczne lub kokosowe draże
  • małe herbatniczki lub ciasteczka owsiane
  • niebieski barwnik spożywczy
  • patyczki do lizaków/ cake pops lub patyczki do szaszłyków



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ciasto pokruszyć tak by miało konsystencję piasku.
  2. Ciasto połączyć z mascarpone i nutellą. Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 15 min.
  3. Wyjąć masę i formować kule wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki na 15 min.
  4. Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali ( uważać aby nie przypalić!). Zanurzać patyczek w czekoladzie i wbijać do połowy kuli. Wstawić do zamrażarki na 15 min.
  5. Jeśli biała czekolada zastygła delikatnie ją podgrzać. Dodać olej i niebieski barwnik. Dokładnie wymieszać.
  6. Wiórki kokosowe wysypać do miseczki dodać łyżkę wody i barwnik spożywczy i mieszać do momentu aż wszystkie wiórki będą niebieskie.
  7. Zmrożone kule zanurzać w niebieskiej czekoladzie, poczekać aż nadmiar czekolady skapnie. Obtoczyć w wiórkach. Delikatnie wcisnąć oczy z draży oraz ciasteczko. 
  8. Roztopić gorzką lub mleczną czekoladę i wykałączką na drażach dorysować oczy.
  9. Gotowe potworki wbijać w styropian lub ułożyć na papierze do pieczenia. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!







Z dziećmi i dla dzieci 2014

8 komentarzy:

  1. Ojej! Chciałabym coś takiego spróbować :d

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis i te potworki *.* naprawdę smakowicie wyglądają :)
    http://wikkistyl.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne :) Chciałabym takich parę mieć u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe! :) Dla prawdziwych ciasteczkowych potworów :P
    czerrrwonaporzeczka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialna dekoracja! Udały Ci się te potworki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowite!
    Efekt wart wlozonej pracy!
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń