Cóż mogę powiedzieć o tym serniku - jest BOSKI! Pod każdym względem, a do tego jest niesamowicie prosty w przygotowaniu. Ma idealną konsystencję, jest delikatny, kremowy, orzeźwiający, kuszący kolorem i aromatem herbaty matcha. Soczysta limonka i delkiatna słodysz wspaniale uwydatniają oryginalny smak herbaty matcha. To mój nowy sernikowy hit :) Gwarantuję, że takim deserem zachwycicie nawet najbardziej wymagających gości :)
SKŁADNIKI (tortownica 23 cm)
- 150 g kruchych ciasteczek cytrynowych ( mogą być zwykłe maślane)
- 1 duża łyżka masła
- 500 g twarogu sernikowego
- 500 g mascarpone
- 5-6 łyżek żelatyny ( 1 opakowanie)
- 1 limonka
- 1 duża łyżka herbaty matcha
- 5- 6 łyżek cukru pudru ( można więcej)
dodatkowo
- płatki kokosa
- draże mleczne
- maliny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ciasteczka umieścić w blenderze i zmiksować na piasek, dodać masło i miksować chwilę do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Można też ręcznie utłuc ciasteczka i połączyć je z masłem, np. przy pomocy tłuczka.
- Tortownicę wyłożyć folią aluminową lub papierem do pieczenia ( ja używałam tortownicy silikonowej, więc nie było potrzeby wykładania jej niczym). Na dnie tortownicy równomiernie rozprowadzić masę ciasteczkową. Wstawić do lodówki.
- Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawić.
- Twaróg, mascarpone oraz cukier puder miksować do uzyskania jednolitej masy.
- Herbatę matcha wymieszać z żelatyną, tak by nie było grudek. Miksując dodawać powoli do masy serowej żelatynę z herbatą.
- Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Wyrównać. W tym momencie można udekorowac sernik np. płatkami kokosa, wiórkami białej czekolady, lub innymi ulubionymi ozdobami. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
- Podawać sam lub z owocami, świetnie pasują maliny, truskawki, czy jeżyny.
Smacznego!
Wygląda fantastycznie :) Matcha ciekawi mnie od dawna, ale jakoś nigdzie nie mogę jej dostać, niestety...
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) a herbatę można znaleźć ją w wielu sklepach i sklepach internetowych z azjatycką żywnością. Bardzo ważny przy wyborze herbaty jest jej kolor, powinien być pięknie zielony..
Usuń