Pages

15 wrz 2014

Czerwony krem z pieczonych warzyw.

Zupy kremy to jedna z moich kulinarnych miłości :) Nie ważne czy lato, czy zima, zawsze wynajdę składniki na pyszny krem. Tym razem w ruch poszły pomidory, czerwona papryka i czosnek, uprzednio pieczone w soli, pieprzu i świeżych ziołach. Kuchnia podczas pieczenia warzyw wypełnia się cudownym aromatem, który ściąga do niej głodomory :) Uwielbiam zabierać taki "gorący kubek" do pracy i zajadać w porze lunchu.


SKŁADNIKI

1,5 kg dojrzałych pomidorów
3 czerwone papryki
1 główka czosnku

1 szklanka bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
świeży tymianek
świeży rozmaryn
sól
pieprz
słodka papryka

cukier

do podania

świeża bazylia
gęsty jogurt (najlepiej grecki lub bałkański)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Pomidory przekroić na połówki ( większe na ćwiartki). Z papryki usunąć gniazda nasienne oraz białe błonki, pokroić na dość duże kawałki. Dużą blaszkę skropić oliwą z oliwek, ułożyć na niej warzywa skórką do dołu. Posypać solą i pieprzem oraz ułożyć między nimi gałązki świeżego tymianku oraz rozmarynu. Pomiędzy warzywa powtykać ząbki czosnku ( nieobrane) i skropić oliwą.

2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni wstawić warzywa i piec około 40 min.

3. Upieczone warzywa ostudzić i ściągnąć z nich skórkę.

4. Warzywa wraz z bulionem umieścić w garnku i zblendować na jednolitą masę.

5. Zagotować i przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i cukrem (moje pomidory były dość słodkie, a mimo to dodałam do nich 2 łyżeczki cukru). Krem wychodzi dość gęsty, jeśli wolicie rzadsze zupy, wystarczy dodać więcej bulionu. Dla fanów mocno czosnkowych dań, polecam wcisnąć do zupy dodatko 2 świeże ząbki czosnku.

6. Nałożyć do miseczek lub kubków. Na wierzchu posypać bazylią i zrobić duży kleks z jogurtu.

Smacznego!



Włoskie smaki Pora na pomidora!

2 komentarze:

  1. Zupa jest na pewno pyszna i bardzo na czasie. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo aromatyczna zupa. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń