Zdrowe mąki całkowicie zdominowały moją kuchnię w ostatnich tygodniach, wszędzie ich pełno :) A mąką orkiszowa hmm... co by tu o niej napisać... nie mam pojęcia dlaczego wcześniej jej nie używałam! Pieczywo wypiekane z tej mąki jest delikatne, mięciutkie, a do tego zdrowe. Mąka orkiszowa obniża poziom złego cholesterolu i wzmacnia odporność. Także czas zakasać rękawy i piec! A z tym chlebkiem poradzą sobie nawet początkujący piekarze :)
SKŁADNIKI (1 bochenek)
- 3 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka letniej wody
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 4 łyżki płatków suszonych pomidorów (bez oliwy, takich suchych)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mąkę wymieszać z solą i drożdżami. Dodać miód, oliwę oraz suszone pomidory i wymieszać.
- Dolewać powoli letnią wodę i zagnieć elastyczne ciasto, trwa to około 5-8 minut.
- Delikatnie obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto odgazować i ponownie zagnieść.
- Przełożyć do silikonowej keksówki, lub tradycyjnej wysmarownej masłem i wysypanej bułką tartą, ciasto powinno sięgać do ok. 2/3 wysokości foremki. Zostawić na 1h do wyrośnięcia.
- Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Chlebek jest upieczony wtedy, gdy uderzony od spodu wydaje pusty dźwięk.
i tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńna pewno taki chleb smakuje rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńTeż bardzo polubiłam mąkę orkiszową :) Chlebek wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńCoraz bardziej się przekonuję do tego, że zdrowe jedzenie jest naprawdę pyszne :)
UsuńA jaka mąka orkiszowa ? Jasna, czy pełnoziarnista ?
OdpowiedzUsuń