Pages

21 paź 2014

Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami

Zdrowe mąki całkowicie zdominowały moją kuchnię w ostatnich tygodniach, wszędzie ich pełno :) A mąką orkiszowa hmm... co by tu o niej napisać... nie mam pojęcia dlaczego wcześniej jej nie używałam! Pieczywo wypiekane z tej mąki jest delikatne, mięciutkie, a do tego zdrowe. Mąka orkiszowa obniża poziom złego cholesterolu i wzmacnia odporność. Także czas zakasać rękawy i piec! A z tym chlebkiem poradzą sobie nawet początkujący piekarze :)


SKŁADNIKI (1 bochenek)

  • 3 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 łyżki płatków suszonych pomidorów (bez oliwy, takich suchych)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Mąkę wymieszać z solą i drożdżami. Dodać miód, oliwę oraz suszone pomidory i wymieszać.
  2. Dolewać powoli letnią wodę i zagnieć elastyczne ciasto, trwa to około 5-8 minut.
  3. Delikatnie obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto odgazować i ponownie zagnieść.
  5. Przełożyć do silikonowej keksówki, lub tradycyjnej wysmarownej masłem i wysypanej bułką tartą, ciasto powinno sięgać do ok. 2/3 wysokości foremki. Zostawić na 1h do wyrośnięcia.
  6. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Chlebek jest upieczony wtedy, gdy uderzony od spodu wydaje pusty dźwięk.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. na pewno taki chleb smakuje rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też bardzo polubiłam mąkę orkiszową :) Chlebek wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coraz bardziej się przekonuję do tego, że zdrowe jedzenie jest naprawdę pyszne :)

      Usuń
  3. A jaka mąka orkiszowa ? Jasna, czy pełnoziarnista ?

    OdpowiedzUsuń