Pages

25 paź 2014

Śniadaniowe burgery w towarzystwie czarnego bzu

To się nazywa śniadanie! Domowe english muffins, czyli puchate, mięciutkie bułeczki z patelni, po prostu boskie, burgery z soczewicy i suszonych pomidodów, chips z szynki parmeńskiej, blanszowany jarmuż, plasterek śmietanowego sera i sprawca niepowtarzalnego smaku, czyli chutey z szalotek, czerwonego wina i dżemu z czarnego bzu. Po prostu eksplozja smaków! Trochę pracy trzeba włożyć w takie śniadanie, ale gwarantuję, że warto :D Polecam również spróbować wersji z jajkiem w koszulce lub z jajkiem sadzonym zamiast burgera, jest równie pyszne.


SKŁADNIKI


English muffins (drożdżowe bułeczki z patelni- 8 sztuk)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 duża łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 2 łyżki kaszy manny

burgery z soczewicy ( 4 sztuki)

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 -1,5 szklanki wody
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • duża szczypta słodkiej papryki
  • duża szczypta pieprzu cayenne
  • duża szczypta kurkumy
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

chutney z szalotek i czarnego bzu

  • 4 szalotki
  • 2 łyżki dżemu z czarnego bzu Łowicz
  • 40 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 40 ml octu balsamicznego
  • 1 mała gałązka rozmarynu
  • sól,cukier
  • masło

dodatkowo

  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • 4 plasterki sera śmietankowego
  • 4 plasterki jarmużu


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA



  1. Masło i mleko podgrzać w rondelku. Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i cukrem. Powoli wlewać ciepłe mleko z masłem. Zagnieść elastyczne ciasto, powinno odchodzić od ręki. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h do wyrośnięcia.
  2. Soczewicę przepłukać, wsypać do garnka zalać szklanką wody i gotować przez ok. 15 minut, aż soczewica zmięknie i zacznie się rozpadać. Jeśli soczewica "wypije" całą wodę, a wciąż będzie twarda należy dolac trochę wody. Ugotowaną soczewicę zdjąć z ognia i przestudzić.
  3. Szalotki pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać niedużą łyżkę masła. Wrzucić posiekaną szalotkę, rozmaryn, posolić oraz posypać szczyptą cukru. Trzymać na małym ogniu, do momentu aż szalotka będzie miękka i zacznie się złocić (nie wolno tego robić na dużym ogniu bo masło i cebulka się spalą). Gdy cebulka osiągnie pożądaną strukturę, dodać dwie łyżki dżemu z czarnego bzu oraz 40 ml czerwonego wina. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 10 min, aż alkohol wyparuje i zostanie sam smak. Bez obawy, jeśli wasz chutney jest dość rzadki, po wystudzeniu zgęstnieje.
  4. Suszone pomidory pokroić w kostkę, szalotkę posiekać w kostkę, ząbek czosnku drobniutko posiekać. Całość przesmażyć chwilę na oleju z suszonych pomidorów i dodać do soczewicy.Wymieszać. Dodać jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Formować burgery i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Burgery muszą się zezłocić. Wyłożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu.
  5. Na patelni po burgerach, położyć plastry szynki parmeńskiej i uprażyć na chipsy. Można to również zrobić w piekarniku.
  6. Zagotować w rondelku wodę. Do wrzątku wrzucić liście jarmużu i parzyć przz 2-3 minuty. Wyjąć do przestudzenia.
  7. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Przy pomocy szklanki lub metalowej obręczy wycinać bułeczki. Bułeczka powinna mieć średnicę ok. 8-10 cm. Wycięte bułeczki oprószyć z obu stron kaszą manną i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
  8. Rozgrzać dużą patelnię. Na rozgrzaną patelnię wkładamy bułeczki i prażymy je z każdej strony po 2-3 minuty, uważać aby nie spalić bułeczek! Bułeczki prażymy na suchej patelni.
  9. Piekanik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć bułeczki na 5-7 minut do piekarnika.
  10. Ciepłe bułeczki przekroić na pół, na dolnej części ułożyć kolejno plasterek serea, jarmuż, chips z szynki, burgera, chutney i przykryć drugą częścią bułeczki.
  11. Podawać z filiżanką kawy lub herbaty earl grey. Bułeczki rewelacyjnie smakują również z dobrym masłem i dżemem Łowicz czarny bez lub innym ulubionym. Najlepsze są lekko ciepłe, więc przez podaniem warto wrzucić je do tostera lub do mikrofali na 10-15 sekund. Burgera z soczewicy z powodzeniem można zastąpić jajkiem sadzonym lub jajkiem w koszulce. 
Smacznego!




Dżem dobry, pobudka

5 komentarzy:

  1. Wspaniały blog :) bardzo mi sie tu u ciebie podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) Właśnie zajrzałam do Ciebie i czuję, że zostanę tam na dłużej :D

      Usuń
  2. Podoba mi się pomysł w postaci burgera na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń