Dalej pozostaję w orientalnych klimatach i dziś mam dla Was moją wersję tajskiej zupy kokosowej z mnóstwem krewetek i makaronem z cukinii. Makaron z cukinii to nic innego jak świeża cukinia starta na podłużne cienkie paseczki, przypominające makaron spaghetti. W internecie można znaleźć całą masę obieraczek do robienia warzywnego spaghetti i to w całkiem przystępnych cenach, bardzo polecam, bo taki makaron to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej mącznej wersji. Na pewno pojawi się jeszcze sporo przepisów z użyciem warzywnego makaronu :) A wracając do zupy - jest pikantna dzięki paście curry i chilli, ma wspaniały aromat dzięki liściom kaffir i imbirowwi, a delikatności nadaje jej mleko kokosowe. Jest po prostu przepyszna! :)
SKŁADNIKI
1 puszka mleka kokosowego
0,7 l bulionu drobiowego
30 krewetek tiger
1 cukinia
1 papryczka chilii
3 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżeczkii zielonej pasty curry
1 łyżeczka pasty z tamaryndowcka
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka oleju kokosowego
10 liści limonki kaffir
sok z 1/2 limonki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Cukinię dokładnie umyć i przy pomocy specjlanej obieraczki zetrzeć ją na "spaghetti". Jeżeli nie mamy takiej obieraczki wystarczy ją pokroić w cieniutkie słupki.
2. W woku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić posiekany w plasterki czosnek, posiekaną papryczkę chilli oraz imbir, krewetki, pastę z tamaryndowca oraz sos rybny. Smażyć aż krewetki się lekko zetną. Zdjąć z ognia.
3. Bulion podgrzać razem z liścmi kaffir. Gdy zacznie wrzeć, wyjąć liście i zmniejszyć ogień. Dodać całą zawartość woka i gotować 3-5 minut.
4. Dodać pastę curry oraz mleko kokosowe. Gotować jeszcze chwilę. Doprawić sokiem z limonki i podawać od razu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz