Pages

20 lis 2014

Kurczak w sosie sojowo imbirowym

Pyszne, proste, szybkie i lekkie :) Takie właśnie jest to danie. Jeśli lubicie orientalne smaki to z pewnością jest to idealna propozycja na obiad :) Kawałki kurczaka i warzywa w pysznym słodko- kwaśnym imbirowym sosie ze świeżą kolendrą i ryżem jaśminowym. Pycha! ;)


SKŁADNIKI

  • 1 podówójna pierś z kurczaka

marynata

  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżęczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

sos

  • 3-4 cm świeżego imbiru ( lub 1 kopiasta łyżeczka sproszkowanego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • sok z 1/2 limonki lub 1 łyżeczka pasty z tamarynowca

dodatkowo
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebulka dymka
  • 10 grzybków shitake
  • ( lub mrożona mieszanka warzyw do potraw chińskich)
  • świeża kolendra
  • czarny sezam
  • 2 woreczki ryżu jaśminowego


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. W miseczcze umieścić wszystkie składniki marynaty i wymieszać. Kurczaka pokroić w niewielką kostę i dokładnie wymieszać z marynatą. Odstawić na całą noc do lodówki.
  2. Marchewkę, paprykę oraz grzybki pokroić w cienkie paski ( słupki), cebulę w piórka. Jeśli używamy warzyw mrożonych należy je wcześniej rozmrozić żeby pozbyć się nadmiaru wody.
  3. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, smażymy kurczaka po 2-3 min z każdej strony, tak by zmienił kolor na biały, ściągamy z patelni. Następnie wrzucamy warzywa, trzymamy je na patelni do momentu aż zmiękną ale wciąż będą chrupkie ( ok. 8-10 minut).
  4. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i dodajemy do warzyw. Wrzucamy do nich również kurczaka i trzymamy na ogniu 3-4 minuty.
  5. Pokrojoną dymkę wrzucamy na patelnie i mieszamy z całością.
  6. Ryż jaśminowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy ryż wykładamy do mieseczek i posypujemyc czarnym sezamem.
  7. Kurczaka z sosem wykładamy do drugiej miseczki i posypujemy świeżą kolendrą.
Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz