Pages

11 lis 2014

Lawendowo- rozmarynowy pstrąg z jabłkowo- chrzanowym puree

Dziś bardzo lekkie i smaczne danie. Niby nic takiego, tylko ryba i puree... ale smak jest naprawdę nietuzinkowy. Delikatny pstrąg pieczony w całości z mnóstwem pyszności w "brzuszku" :) A do tego pure z jabłek i selera z nutą chrzanu. Pyszności! :)


SKŁADNIKI


rozmarynowo-lawendowy pstrąg

  • 4 pstrągi
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonej lawendy spożywczej lub soli lawendowej
  • biały pieprz
  • sól
  • 4 łyżeczki masła

pure jabłkowo- chrzanowe

  • 1 spory korzeń selera ( jabłka i seler powinny być w stosunku 1:2)
  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżeczka chrzanu lub wasabi
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • sól, pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Pstrągi dokładnie umyć i osuszyć. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pstrągi natrzec solą z obu stron i ułożyć na papierze. Do brzuszka każdej ryby włożyć : gałązkę rozmarynu, rozgnieciony ząbek czosnku, dwie cząstki (ósemki) cytryny, szczyptę lawendy ( soli lawendowej), sól i biały pieprz do smaku oraz łyżeczkę masełka. 
  2.  Selera pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Gdy seler zacznie mięknąć do selera dołożyć obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłka. Ugotować do miękkości.
  3. Odlać wodę, dodać chrzan oraz śmietanę i zmiksować. Dodać do smaku sól i pieprz, na koniec jajko i dalej blendować.
  4. Do kokilek nałożyć puree i zapiekać około 15 minut w  temperaturze 180 stopni. Razem z puree wstawić do piekarnika nagrzanego na 15-20 minut.
  5. Podawać z ulubioną sałatką.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz