Pages

13 lis 2014

Razowe spaghetti z kurczakiem i pesto orzechowym

Bardzo lubię przepisy Anny Starmach z programu "Pyszne 25", wszystkie można przygotować w ciągu 25 min i nie kosztują więcej niż 25 zł. Są idealne dla zapracowanych :) Przepis troszkę zmodyfikowałam, w miarę tego co miałam akurat w lodówce i wyszło naprawdę pyszne! 


SKŁADNIKI (4-5 porcji)

  • 1 opakowanie razowego spaghetti

kurczak

  • 1 podwóojna pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • pieprz
  • sól

pesto orzechowe

  • 8-10 połówek orzechów włoskich
  • 2cm kawałek sera grana padano lub parmezanu
  • 1/2 ząbka czosnku
  • oliwa z olwek
  • pieprz
  • sól

dodatkowo

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka płatków sera grana padano lub parmezanu
  • świeża bazylia


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wstawić wodę na makaron.
  2. Kurczaka pokroić w dość małe kawałki i zamarynować w soli, pieprzu, czosnku oraz tymianku. Odstawić na kilka minut.
  3. Do blendera włożyć podprażone orzechy włoskie, czosnek, starty ser i kilka łyżek oliwy z oliwek. Zmiksować. Dodawać stopniowo oliwy, aż pesto będzie miąło konsystencję gęstego sosu. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Cebulkę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, a cukinię przy pomocy obieraczki do warzyw zetrzeć w cieniutkie paski pryzpominające wstążki.
  5. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć cebulkę, dodać czosnek oraz kurzczaka, Smażyć kilka minut aż kurczak się zetnie. Dodać cukinię i smażyć 2-3 min. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Makaron ugotować al dente (10-12 minut). I odcedzić (nie przelewać zimną wodą!). Makaron wymieszać z 2/3 pesto.
  7. Na talerzu układać makaron z pesto, a na nim kurczaka z cukinią. Na wierzchu posypać płatkami grana padano, bazylią oraz dodać odrobinę pesto.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz