Pages

23 gru 2014

Śledzie curry z ananasem

Co prawda w tym roku na blogu zdecydowanie królują świąteczne słodkości i tak już miało pozostać, ale te śledzie są tak pyszne, że nie chciałam czekać z nim do przyszłego roku :) Przygotowanie jest proste i szybkie, więc jeszcze spokojnie zdążycie je przygotować na kolację wigilijną :)


SKŁADNIKI ( 10-12 kawałków)

  • 2 płaty śledziowe (wcześniej wymoczone)
  • 1/4 puszki ananasa
  • 1 plaska łyżeczka curry
  • 1 łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 1-2 łyżki octu ryżowego
  • sól i pieprz do smaku


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Śmietanę, majonez, musztardę, curry oraz ocet ryżowy mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Śledzie korimy w nieduże kawałki i wrzucamy do sosu.
  3. Ananasa odsączamy i kroimy w grubą kostkę, dodajemy do pozostałych składników.
  4. Wszystko dokładnie mieszamy, w miarę potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
  5. Całość przekłądamy do słoika i odstawiamy na kilka godzin do przegryzienia.

Smacznego!



Wigilia 2014 Śledzie Wigilijne 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz