Cottage pie to bardzo popularna zapiekanka składająca się z dwóch warstw: mięsnej potrawki oraz przykrywającego ją kremowego puree. Smakuje naprawdę fantastycznie. Ja postanowiłam zrobić ją w ciut zdrowszej wersji i do jej wykonania użyłam chudego mięsa z indyka oraz dodałam dodatkową szpinakową warstwę. Zapiekanka ze stołu zniknęła w mgnieniu oka, co chyba jest jej najlepszą recenzją :)
SKŁADNIKI (4 porcje)
warstwa mięsna
- 300g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży pomidor
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku (można więcej)
- pieprz
- sól
warstwa szpinakowa
- 400g szpinaku mrożonego w liściach lub świeżego
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
warstwa ziemniaczana
- 4-5 dużych ziemniaków
- 100 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 50g sera grana padano lub parmezanu ( można pominąć)
- gałka muszkatałowa
- pieprz
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Czosnek i cebulke pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekane warzywa. Po 2-3 minutach dodać mięso mielone i smażyć do momentu aż mięso zmieni kolor.
- W między czasie sparzyć pomidora i obrać go ze skórki. Następnie pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Dusić kilka minut. Doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
- Świeży, opłukany szpinak ( jeśli używamy mrożonego, wcześniej należy go rozmrozić i odlać wodę) wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy chwilę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Ziemniaki należy obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki się ugotują odlewamy wodę.
- Do ziemniaków dodajemy mleko, masło, gałkę muszkatałową, sól pieprz oraz połowę sera. Całość ubijamy lub blendujemy na gładkie puree.
- W kokilkach do zapiekania układamy kolejno: warstwę mięsną, warstwę szpinakową i na końcu ziemniaczane puree. Całość posypujemy z wierzchu resztą sera i opcjonalnie odrobiną majeranku.
- Napełnione kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz