Kolejny pomysł na pyszne pełnowartościowe śniadanie, które jednocześnie może być deserem :D Bez cukru, bez białej mąki, z minimalną ilością tłuszczu w postaci oleju kokosowego. Za to z owocami, jogurtem i intensywnym aromatem kakao oraz kawy zbożowej. Robi się je bardzo łatwo, wystarczy wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować, a potem przy pomocy łyżki nakładać malutkie porcje na patelnie. Smażyć parę minut i gotowe. Uwierzcie, że nie da rady poprzestać na jednym! :D
SKŁADNIKI (ok 30 mini placuszków)
- 3-4 nieduże dojrzałe banany
- 1 szklanka mleka (krowie lub dowolne roślinne)
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 1 kopiasta łyżka kawy inki (lub innej zbożowej)
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo
- ulubione owoce (u mnie czerwone pomarańcze oraz kiwi)
- jogurt naturalny
- miód (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w blenderze i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt gęsta dolać mleka, jeśli zbyt rzadka dosypać mąki.
- Rozgrzać patelnię (powinna być nieprzywierająca). Na rozrzaną i suchą patelnię przy pomocy łyżki nakładać i formować małe placuszki.
- Smażyć do momentu aż na powierzchni placuszka pokażą się wyraźne bąbelki, wtedy przekręcić placuszek na drugą stronę i smażyć jeszcze około minuty.
- Gotowe placuszki podawać z ulubionymi dodatakami. U mnie : kiwi, czerwone pomarańcze i gęsty jogurt.
Smacznego!
Strasznie mi się jeść zachciało, gdy przeczytałam tego posta. :)
OdpowiedzUsuńTeraz już wiem, gdzie szukać przepisy na wieczory z przyjaciółmi! Obserwuję.
blog-mania-by-mania.blogspot.com
*przepisów
Usuńsa naprawdę pyszne, polecam! :)
OdpowiedzUsuń