Walentynki już jutro! Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na przyrządzenie kolacji w tym dniu, polecam Wam dorsza pieczonego na papryce i pomidorkach marynowanych w oliwie z oliwek, soli morskiej i pieprzu. Danie jest proste, a smakuje i wygląda świetnie :)
SKŁADNIKI (2 porcje)
- 2 filety z dorsza
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 gałązki rozmarynu
- sól morska
- świeżozmielony pieprz
- oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Filety z dorsza myjemy osuszamy i oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
- Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Przekładamy do blaszki do pieczenia. Dodajemy pomidorki koktajlowe ( w całośći, nie kroimy ich). Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy gałązki rozmarynu i wkładamy do piekarnika na 15 minut, temperatura 200 stopni.
- Po tym czasi wyjmujemy warzywa, układamy na nich filety i pieczemy 10 min.
- Można podawać z makaronem, kaszą lub grzankami. Ja wybrałam opcję z pełnoziarnistym spaghetti wymieszanym z pesto z suszonych pomidorów.
Smacznego!
mega przepis, musimy wypróbować
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
polecam, jest pyszny i zdrowy :)
UsuńWygląda przepysznie - aż człowiek od razu głodny się robi :) Ja z ryb właściwie to jem tylko łososia, tego z https://www.mowisalmon.pl/ ale chętnie też wypróbuję Twój przepis na dorsza.
OdpowiedzUsuń