Pages

13 lut 2015

Pieczony dorsz na papryce i pomidorkach koktajlowych

Walentynki już jutro! Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na przyrządzenie kolacji w tym dniu, polecam Wam dorsza pieczonego na papryce i pomidorkach marynowanych w oliwie z oliwek, soli morskiej i pieprzu. Danie jest proste, a smakuje i wygląda świetnie :)




SKŁADNIKI (2 porcje)
  • 2 filety z dorsza
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól morska
  • świeżozmielony pieprz
  • oliwa z oliwek



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Filety z dorsza myjemy osuszamy i oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
  2. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Przekładamy do blaszki do pieczenia. Dodajemy pomidorki koktajlowe ( w całośći, nie kroimy ich). Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy gałązki rozmarynu i wkładamy do piekarnika na 15 minut, temperatura 200 stopni.
  3. Po tym czasi wyjmujemy warzywa, układamy na nich filety i pieczemy 10 min.
  4. Można podawać z makaronem, kaszą lub grzankami. Ja wybrałam opcję z pełnoziarnistym spaghetti wymieszanym z pesto z suszonych pomidorów.

Smacznego!



Walentynkowe menu

3 komentarze:

  1. mega przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie - aż człowiek od razu głodny się robi :) Ja z ryb właściwie to jem tylko łososia, tego z https://www.mowisalmon.pl/ ale chętnie też wypróbuję Twój przepis na dorsza.

    OdpowiedzUsuń