Dziś zielono i wiosennie :) Zupa krem z mnóstwem świeżej bazylii i orzeźwiającej cytryny, które świetnie podkręcają smak zielonego groszku. Zupa świetnie smakuję z chrupkimi grzankami, prażonymi pestkami albo... krewetkami :) Dodatek oliwy truflowej sprawia, że zupa nabiera wspaniałego i wykwintnego smaku. Jeśli nie macie takiej oliwy możecie użyć oliwy cytrynowej albo zwykłej oliwy z oliwek dobrej jakości, też będzie pysznie :)
- 250g zielonego groszku
 - 1 ziemniak
 - 1 cebula
 - 4 ząbki czosnku
 - sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
 - 1/2 pęczka bazylii
 - kilka gałązek oregano
 - 1 gałązka rozmarynu
 - 2 liście limonki kaffir (można pominąć)
 - 2 liście laurowe
 - 2 ziela angielskie
 - kilka ziarenek pieprzu
 - 500ml wody
 - 150 ml mleka roślinnego lub jogurto naturalnego
 - świeżozmielony pieprz
 - sól morska
 - oliwa truflowa/ cytrynowa lub zwykła extra virgin
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W garnku rozgrzwamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej posiekaną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, rozmaryn i oregano oraz liście laurowe, kaffir, ziele angielskie i pieprz. Kiedy przyprawy uwolnią aromat dodajemy pokrojonego w kostkę ziemnaka, zalewamy wodą i gotrujemy ok 25 min, aż ziemniaki będą miękkie.
 - Wrzucamy zielony groszek oraz sok i skórkę otartą z cytryny i gotujemy do momentu aż groszek bedzie miękki.
 - Na koniec dodajemy posiekaną bazylię, dolewamy mleka i miksujemy całość na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty dolewamy więcej mleka.
 - Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i oliwą.
 
Smacznego! 






Zjadłabym taki kremik...^^
OdpowiedzUsuńJeszcze trochę mam :D
Usuńświetny krem!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo przemawiają do mnie wszelkie warzywne kremiki. Również groszkowy by mi posmakował;)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie, jest taki fajnie orzeźwiający :)
Usuń