Pages

20 mar 2015

Chilli con carne

Chilli con carne, to jedno z tyh potraw, której nigdy nie odmawiam :D Bardzo proste danie jednogarnkowe, z którym każdy sobie poradzi. Do tego jest niesamowicie sycące i można je podać z przeróżnymi dodatkami, ja najbardziej lubię z domowymi tortillami albo ryżem. Pyszności!


SKŁADNIKI (4 porcje)

  • 400g mielonej wołowiny (lub indyka)
  • 500 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • słodka papryka 
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • świeżozmielony pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Na patelni rozgrzwamy oliwę z oliwek i podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Gdy cebula sie zeszkli dodajemy kumin, słodką paprykę (wedle uznania, dałam ok. 1 płaskiej łyżeczki), posiekane chilli oraz posiekane oregano. Smażymy do momentu aż przyprawy uwolnią aromat i następnie dodajemy mięso mielone. 
  2. Gdy mięso zmieni kolor dolewamy przecier pomidorowy i dusimy.
  3. W tym czasie siekamy paprykę w niedużą kostkę i dodajemy do mięsa i pomidorów. Dusimy ok. 10 minut.
  4. Gdy papryka jest miękka doajemy odcedzoną fasolę oraz kukurydzę, dusimy kilka minut.
  5. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie słodką papryką.
  6. Podajemy z ryżem lub domowymi tortillami.
Smacznego!







4 komentarze:

  1. Uwielbiam chilli con carne! Można z niego stworzyć tyle ciekawych wariacji ;-) Twoje prezentuje się świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zgadzam się w 100%, można poszaleć z tym daniem :)

      Usuń
  2. Faktycznie, danie jest wybitnie proste, na pewno ma świetny smak. Muszę kiedyś wypróbować ten przepis;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! na pewno nie będziesz żałować :)

      Usuń