Pages

19 kwi 2015

Ceviche, czyli ryba w cytrusach


Ceviche, to sałatka której głownym składnikiem jest surowa ryba marynowana w soku z cytrusów, z dodatkiem soli i ostrych papryczek. W pierwszej chwili aż trudno uwierzyć, że ryba bez żadnej obróbki termicznej nie jest surowa :) A to wszystko za sprawą soku z cytrusów, który ścina białko znajdujące się w rybie i sprawia, że absolutnie nie smakuje ona jak surowa ryba. Strasznie zaintrygowała mnie ta receptura i postanowiłam wcielić ją do mojej kuchni. Oczywiście nie byłabym sobą, gdyby czegośc nie zmieniła :) W mojej wersji ceviche występują w parze dorsz z łososiem,  a towarzyszy im czerwona cebula, słodka pomarańcza i świeża kolendra. Całość smakuje naprawdę świetnie, zwłaszcza z chrupiącymi grzankami z awokado i jajkiem :)



SKŁADNIKI (3-4 nieduże porcje)


  • 100g świeżego filetu z dorsza
  • 100g świezego fieltu z łososia
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 pomarańczy
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • sól morska
  • świeżozmielony pieprz



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Ryby dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. 
  2. Wyciskamy sok z limonki oraz cytryny, doprawiamy go solą i pieprzem, a następnie zalewamy nim rybę i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  3. Pomarańczę kroimy w segmenty, a następnie segmenty dzielimy na mniejsze kawałki, wielkością przypominające kawałki ryby. Pomarańczę łączymy z drobno posiekaną cebulą oraz posiekaną kolendrą.
  4. Rybę wyjmujemy z lodówki i odlewamy sok. Łączymy z pozostałymi składnikami. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Nie miałam pojęcia, że w taki sposób można przyrządzić rybę!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, to coś zupełnie innego :)

      Usuń