Pages

21 kwi 2015

Cytrynowo- miętowy koktajl z młodym jęczmieniem

Z każdym dniem coraz bardziej zaprzyjaźniam się z młodym jęczmieniem. Na razie jest obecny tylko w moich koktajlach i owsiankach, ale wielkimi krokami zbliża się do dań wytrawnych, na które już mam parę pomysłów :) Ale póki co polecam Wam ten cudownie orzeźwiający koktajl pełen zdrowia. Cytryna świetnie równoważy smak młodego jęczmienia, który dla niektórych może być sam w sobie zbyt intensywny. Do tego słodki banan i rześka mięta - cudowny początek dnia :)

SKŁADNIKI (2 porcje)

  • 1 banan
  • 1 gałązka świeżej mięty
  • 1/3 cytryny
  • 2 łyżeczki młodego jęczmienia
  • 2 duże łyżki jogutu naturalnego
  • 100 ml wody mineralnej



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Cytrynę obieramy ze skórki, usuwamy albedo, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Listki mięty (bez gałązki) oraz obranego banana dodajemy do cytryny.
  2. Dodajemy jogurt, młody jęczmień oraz wodę mineralną i blendujemy. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty dolewamy jeszcze wody i blendujemy.
  3. Rozlewamy do szklanek i podajemy od razu.
Smacznego!







6 komentarzy: