Pages

23 kwi 2015

Naleśnikowe sakiewki z prażonymi jabłkami


Proste i pyszne naleśniki z mnóstwem jabłkowego nadzienia, pachnącego wanilią, cynamonem i kardamonem. Dodatkowo sposób podania ich w formie sakiewek, sprawia że wyglądają niesamowicie kusząco ;)




SKŁADNIKI ( ok. 15 naleśników)

naleśniki

  • 1 jajko
  • 150g mąki orkiszowej (lub pszennej)
  • 200 ml mleka roślinnego (lub krowiego)
  • 100 ml wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego


prażone jabłka

  • 4 duże jabłka (użyłam ligoli, twarde i słodkie)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki ksylitolu lub miodu
  • 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 ziarna kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu (lub wedle uznania)



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Mąkę przesiewamy i łączymy z solą oraz jajkiem, dolewamy mleko i wodę, całość miksujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolewamy więcej wody, jeśli zbyt rzadka dosypujemy mąki.
  2. Na nieprzywierającej patelni smażymy nalesniki po ok. 30 sekund z każdej strony. (Na patelni rozgrzwamy odrobinę oleju i smażymy pierwszego naleśnika, kolejne smażymy już na suchej patelni). 
  3. Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Pokrojone jabłka wrzucamy do rondelka i podgrzewamy, cały czas pilnująć aby jabła się nie przypaliły. Gdy owoce zaczną puszczać sok, dosypujemy ksylitol. wanilię, cynamon i rozgniecione ziarna kardamnu. Dusimy do momentu aż jabłuszka zaczną się delikatnie rozpadać.
  4. Na koniec dodajemy sok z cytryny i ewentualnie cukier do smaku.
  5. Na środku nalesnika kładziemy dużą łyżkę nadzienia, składamy boki do środka i przewiązujemy np. szczypiorkiem. 
  6. Podajemy z orzechami, sosem jogurtowym lub roztopioną czekoladą.
Smacznego!






8 komentarzy:

  1. Ale słodkie sakiewki *_*

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłabym!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialnie wyglądają:) Już od dłuższego czasu chodzą za mną podobne sakiewki, ale jeszcze nie zdążyłam ich zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sakiewki wyglądają super, ale jabłek nie lubię.
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj może z gruszką, albo brzoskwiniami :)

      Usuń