Pages

15 maj 2015

Pasta z fasoli z jabłkiem i majerankiem

Przepis na wegański smalec z fasoli podbił blogosferę, a zwłaszcza jej wegetariańską i wegańską część. W końcu i ja zdecydowałam się go wypróbować. Długo wachałam się nad tym, od której wersji zacząć i ostatecznie wybrałam tę z dodatkiem jabłka oraz majeranku. Powiem tak, już po pierwszym kęsie zrozumiałam dlaczego ta pasta jest tak popularna. Jest po prostu boska! Przepis pochodzi z tej strony. Nieznacznie go zmodyfikowałam, m. in. poprzez dodanie czosnku, który jeszcze podbił smak pasty. Polecam!


SKŁADNIKI

  • 1 puszka białej fasoli (ok. 1 szklanki )
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sos worchestershire
  • pieprz
  • sól


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę również kroimy w drobną kostkę, czosnek drobniutko siekamy. 
  2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy czosnek i jabłko. Dodajemy 1 łyżke sosu worchestershire, majernaek oraz gałkę muskatałową i dusim dalej. Gdy jabłko będzie już miękkie ściągamy z ognia.
  3. Fasolę miksujemy na gładką pastę. Dodajemy do niej pozostałe składniki i krótko miksujemy, tak aby kawałki jabłka i cebuli wciąż pozostały wyczuwalne.
  4. Podajemy z pajdą świeżego chleba i ogórkiem kiszonym.

Smacznego!



2 komentarze: