Pages

14 lis 2015

Tortille z łososiem teryiaki

Kolejny pomysł na domowy fast-food, tym razem z łososiem w roli głównej. I to nie z byle jakim łososiem, bo marynowanym w sosie teryiaki, soku z pomarańczy, brązowym cukrze i sosie ostrygowym. Ryba przyrządzona w ten sposób jest po prostu boska! 


SKŁADNIKI (4 tortille)

pieczony łosoś

  • 200g filetu z łososia
  • 2 łyżki sosu teryiaki
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka cukru muscovado  lub zwykłego brązowego
  • 1 łyżka soku z pomarańczy lum z cytryny/limonki


dodatkowo

  • 1/2 mango
  • 1/2 awokado
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 4 garści ulubionej sałaty
  • czarnuszka/ czarny sezam
  • sos chilli lub inny ulubiony
  • 4 tortille



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Gotową marynatą nacieramy łososia i odstawiamy na minimum 2-3 h ( najlepiej na całą noc).
  2. Łososia wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-10 min w zależności od grubości fieltu ( łosoś trzymany dłużej w piekarniku będzie suchy i straci wszystkie swoje atuty!).
  3. Mango, awokado oraz paprykę kroimy w słupki.
  4. Na tortilli rozsmarowujemy sos chilli, układamy sałatę, paprykę, mango i awokado. Następnie układamy kawałki upieczonego łososia i posypujemy ziarnami czarnuszki lub sezamu.
  5. Tortille zwijamy w rulony, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika na 3-4 min tak aby się lekko podpiekły. Podajemy od razu.

Smacznego!




4 komentarze: