Pages

31 sty 2016

Czekoladowe mini serniczki z wiśniami

Na koniec słodkiego stycznia, coś nieziemsko pysznego, czyli czekoladowe serniczki z wiśniami (najlepiej prosto z domowej nalewki) i kawałkami czekolady. W dodatku masa serowa nie zawiera mąki, więc jeśli zrezygnujecie z herbatnikowego spodu i zastąpicie go np. daktylami, to ciasto będzie całkowicie bezglutenowe.




SKŁADNIKI (ok 16 sztuk)

masa serowa

  • 500g twarogu sernikowego
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek cukru lub ksylitolu/erytrolu
  • ok 30 wiśni (mrożonych lub z nalewki)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 50g mlecznej czekolady


spód

  • 150g herbatników
  • 1 łyżka kakao
  • 50g topionego masła
  • 1 łyżka cukru lub ksylitolu


dodatkowo

  • 1/2 słoika domowej konfitury wiśniowej lub frużeliny wiśniowej


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Herbatniki rozdrabniamy do konsystencji piasku. Łączymy z kakao, cukrem i topionym masłem. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
  2. Ser, jaja, cukier, kakao oraz ekstrakt waniliowy łączymy przy pomocy trzepaczki. Dodajemy posiekaną czekoladę i wiśnie. Delikatnie mieszamy.
  3. Formę do muffinów wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po dwie łyżeczki masy herbatnikowej i delikatnie ugniatamy łyżeczką.
  4. Na herbatnikową masę nakładamy masę czekoladowo- serową, tak aby sięgała do 4/5 foremek.
  5. Na wierzch kładziemy po łyżce konfitury lub frużeliny wiśniowej. 
  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok 35-45 min. Ja dodatkowo pod kratkę na której ustawiam formę z serniczkami wstawiam brytfannę z wodą. Dzięki takiemu zabiegowi serniczki rosną równo, nie opadają i nie pękają.
  7. Serniczki studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej  na całą noc.
Smacznego!






2 komentarze: