Pages

14 lut 2016

Quiche z kurczakiem curry

Szybka, prosta i przepyszna tarta z czerwoną papryką, kawałkami kurczaka marynowanymi w ognistej paście curry i czerwoną cebulą. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. 

SKŁADNIKI (1 tarta o średnicy 24 cm)

ciasto

  • 200g mąki pełnoziarnistej
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanka zimnej wody

masa serowo- jajeczna


  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 jajko
  • 100g dowolnego tartego sera żółtego lub mozarelli
  • 2 łyżki parmezanu
  • 1/2 łyżeczki imbiru lub galangalu
  • 1/2 łyżeczki zielonej pasty curry
  • pieprz

dodatkowo


  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 50 ml mleka kokosowego
  • sok i skórka z 1/2 limonki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • dymka/ natka pietruszki/ kolendra
  • pomidorki koktajlowe
  • czarny sezam


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Pastę curry łączymy z sokiem z limonki oraz mlekiem kokosowym. Zalewamy kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
  2. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, masło posiekane w mniejsze kawałki. Po środku robimy dołek, do którego wbijamy jako. Delikatnie zarabiamy i dolewamy stopniowo wodę. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 15 min.
  3. Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy czosnek z cebulką. Smażymy kilka minut, aż cebulka lekko się poddusi, ale nie będzie złota. Ściągamy z patelni.
  4. Paprykę kroimy w cienkie paseczki o długości 4-5 cm.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika na 12 min.
  6. Wszystkie składniki masy jajecznej łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Dodajemy cebulę paprykę i kurczaka. Całość mieszamy.
  7. Na podpieczony spód wykładamy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 min.
  8. Tartę podajemy z pomidorkami, dymką i czarnym sezamem. Świetnie do całości pasował będzie również sos sojowy z odrobiną wasabi.
Smacznego!





2 komentarze:

  1. Przeczytałam listę składników i to zdecydowanie quiche w moich smakach.

    OdpowiedzUsuń