Przepyszna, jesienna wersja amerykańskich placuszków z mnóstwem cynamonu i jabłek prażonych w karmelu. Po prostu rewelacja!
SKŁADNIKI (ok. 20 sztuk)
ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki maślanki
- 70 gram masła
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kopiata łyżeczka cynamonu
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 3 łyżki cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant
- szczypta soli
karmelowe jabłka
- 4 kopiate łyżki cukru trzcinowego Dry DemeraraDiamant
- 4 łyżki wody
- 50g masła
- 50ml śmietanki kremówki
- 2 duże soczyste jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
dodatkowo
- serek kremowy
- prażony słonecznik
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy.
- Masło topimy i łączymy z pozostałymi mokrymi składnikami.
- Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy do całkowitego połączenia (można mikserem).
- Smażymy na suchej patelni z grubym dnem, z każdej strony na złoty kolor.
- Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
- Cukier i wodę wlewamy na patelnię. Czekamy aż cukier się całkowicie roztopi, dodajemy masło i kremówkę (uwaga reakcja będzie gwałtowna). Całość mieszamy.
- Wrzucamy pokrojone jabłka, cynamon i sok z cytryny i prażymy do momentu aż jabłka będą lekko zrumienione i miękkie, ale zachowają swój kształt.
- Placuszka smarujemy serkiem, układamy na nim karmelowe jabłka, na to kładziemy kolejny placuszek, smarujemy serkiem i układamy na nim jabłka. Można ułożyć wieżę z dowolnej liczby pancakek'ów :) ostatnią warstwę można posypać prażonym słonecznikiem, migdałami lub orzechami włoskimi.
Smacznego! :)
#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant
Pancakes wyglądają przepysznie, jeszcze cynamon i jabłka to już rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują i to połączenie karmelu z jabłkiem, mniam.
OdpowiedzUsuń