Pages

30 kwi 2014

Przepiórcze jajeczka zapiekane w kokilkach.

Śniadania wcale nie muszą być nudne, wystarczy szczypta kreatywności, kilka minut w zanadrzu i można stworzyć coś prostego i naprawdę pysznego, np. przepiórcze jajeczka zapiekane z pieczarkami i sosem śmietanowym z dodatkiem parmezanu. 



29 kwi 2014

Rabarbarowe Crumble z migdałową kruszonką.


Sama się sobie dziwię i nie mogę zrozumieć tego, że kiedyś nie lubiłam rabarbaru. Może po prostu musiałam do niego dojrzeć. Dziś smak rabarbaru jest jednym z moich ulubionych i co roku z niecierpliwością wyczekuję momentu aż pojawi się w moim ogrodzie. A że jest go tam całkiem sporo, na pewno pojawi się wiele przepisów z jego udziałem :)  Pierwszym z nich jest rabarbarowe crumble, które jest obłędnym połączeniem kwaśnego rabarbaru i chrupiącej migdałowej kruszonki przepełnionej słodyczą. I jak tu nie kochać rabarbaru? :) Przepis, na którym się wzorowałam pochodzi z tej strony. 



28 kwi 2014

Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem.

Cukinia to warzywo, które uwielbiam, przede wszystkim za to, że jest niesamowicie uniwersalne. Można ją smażyć, upiec, zrobić z niej krem, czy puree, nafaszerować, a nawet użyć do upieczenia ciasta. Jest genialna w każdej postaci. Dziś proponuję cukinię w wersji placuszków podanych z lekko zmodyfikowanym sosem tzatziki oraz wędzonym łososiem i przepiórczymi jajeczkami - pycha!  


27 kwi 2014

Deser truskawkowo- jogurtowy.

Domowe lody jogurtowo - truskawkowe z owocami i amarantusem, czyli idealny deser na niedzielne popołudnie. Deser ma same plusy - jest przepyszny, jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a do tego jest bardzo FIT :) 

26 kwi 2014

Pikantne puree z batatów

Słodkie ziemniaki nie należą do najpopularniejszych warzyw, a szkoda bo mają wspaniały oryginalny smak, który stanowi ciekawą alternatywę dla zwykłych ziemniaków z koperkiem. Można je piec, grillować, gotować, na co tylko mamy ochotę. Moją ulubioną propozycją podania batatów jest puree, smak jest niecodzienny, zdecydowanie wart spróbowania. Świetnie pasuje do pieczonych skrzydełek lub grillowanej wołowiny.

23 kwi 2014

Najlepsza domowa pizza

Ostatnimi czasy pizzerie zniknęły z mojego restauracyjnego szlaku, bo doszłam do wniosku, że równie dobrą, a nawet lepszą pizzę można bardzo szybko przygotować w domu. Ciasto z tego przepisu jest puszyste w środku i chrupiące po bokach, a aromatyczny sos i dodatki sprawiają, że ta pizza naprawdę krzepi podniebienia :) Jeśli jeszcze nie piekliście pizzy, to właśnie jest ten moment, aby spróbować! 


21 kwi 2014

Egzotyczny drink z mango i marakują.

Mango uwielbiam, marakuję wręcz ubóstwiam, a w połączeniu z mocno schłodzonym alkoholem to istny raj dla kubków smakowych. Koniecznie spróbujcie, ale uważajcie bo jest uzależniający ! :)



18 kwi 2014

Zielona babka wielkanocna

Święta tuż tuż! A jak wiadomo nie ma świąt bez baby wielkanocnej. Moja mama, jak co roku upiekła ukochaną przeze mnie, intensywnie pachnącą adwokatem, pijaną babkę :) Natomiast ja odeszłam trochę od tradycji i zdecydowałam się na ciasto, którego głównym składnikiem jest awokado. Zainspirował mnie przepis pochodzący z tej strony. Gorąco polecam, ciasto jest wilgotne, mięciutkie i zielone! :)




17 kwi 2014

Sałatka z truskawkami i kozim serkiem

Bardzo prosta, szybka i co najważniejsze niesamowicie smaczna sałatka. Jej przygotowanie zajmie naprawdę niewiele czasu, a uzyskany efekt z pewnością zadowoli niejedno podniebienie. Doskonała na lunch lub lekką kolację. Sałatka najlepiej smakuje ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem lub chrupiącymi grzankami. 


15 kwi 2014

Na dobry początek.

Witaj blogosfero!

Nie będę się rozpisywać na temat tego jak ważną rolę w moim życiu pełni gotowanie, bo myślę że w niedługim czasie sami się o tym przekonacie :)