Pages

18 maj 2014

Cytrynowa pierś z kurczaka z gruszką i karmelizowanymi orzeszkami pinii podana na sałacie.

Sałatki z kurczakiem bardzo często goszczą na moim talerzu i to za każdym razem w innym wydaniu. Tym razem wykorzystałam pierś z kurczaka  marynowaną w cytrynie, bazylii i oliwie truflowej. Do tego soczyste gruszki i chrupiące orzeszki, a na koniec ciepły grillowany Ser. Sałatka jest zaskakująca i naprawdę pyszna!



SKŁADNIKI: (2-3 porcje)

1 pierś z kurczaka ze skórką
1 gruszka
100 gram sera podpuszczkowego do grillowania ( można pominąć albo zastąpić mozarellą, ale jej nie podgrzewać)
garść orzeszków pini + 1 łyżeczka cukru+ 1 łyżeczka masła + szczypta doli
listki świeżej mięty
2-3 garści mieszanki sałat

marynata:

skórka otarta z 1/2 cytryny
listki świeżej bazylii
mały ząbek czosnku
2 łyżki oliwy truflowej
sól
biały pieprz

sos:

2 łyżeczki musztardy dijon
2 łyżeczki miodu
2 -3 łyżeczki oliwy z oliwek
sok z 1/4 cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Cytrynę dokładnie wyszorować i zetrzeć skórkę. Bazylię i czosnek posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Dokładnie natrzeć pierś z kurczaka. Pod skórkę wsunąć jak najwięcej cytryny,bazylii i czosnku, kurczak będzie wtedy bardzo aromatyczny. Odstawić na co najmniej 30 min.

2. Orzeszki pinii delikatnie podprażyć na suchej patelni. Jak zaczną się złocić dodać cukier, sól i masło. Podgrzewać do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Przełożyć do płaskiego naczynia. Powstały słony karmel zacznie się krystalizować, pokruszyć całość.

3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pierś z kurczaka umieścić w formie do pieczenia i piec 8-10 min ( w zależności od grubości mięsa). Następnie ustawić opcję grill lub grzanie z góry i piec jeszcze 2-3 min, żeby skórka się przyrumieniła. Mięso upieczone w  ten sposób jest delikatne, miękkie i soczyste i nie jest w środku surowe. Jeżeli będziemy piec je dłużej będzie suche i wiórowate, po prostu niesmaczne. Odłożyć do ostygnięcia.

4. Ser zgrilować lub usmażyć na patelni ( 3-4 min). Jeśli był grilowany to kroimy go po zdjęciu z grila, a jeśli smażymy to kroimy go przed wrzuceniem na patelnię.

5. Gruszkę pokroić w cienkie plasterki. Listki świeżej mięty posiekać.

6. Składniki dressingu umieścić w małym słoiczku i potrząsać do otrzymania jednolitej emulsji.

7. Na talerzu ułożyć: sałatę, pokrojone w plasterki kurczaka oraz gruszkę, ser. całość polać sosem i posypać karmelizowanymi orzeszkami oraz świeżą miętą.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz