Pages

17 maj 2014

Caprese z czerwonymi pomarańczami z dodatkiem fenkułu, pestek słonecznika i świeżej mięty.

Dziś szybki przepis na przepyszną sałatkę wzorowaną na włoskim caprese. Mozarella świetnie komponuje się z pomarańczami i koprem włoskim (fenkułem). Całość polana sosem miodowo cytrynowym jest po prostu obłędna.



SKŁADNIKI: (1-2 porcje)

1 kula mozarelli w zalewie
1-2 czerwone pomarańcze
1/4 korzenia kopru włoskiego + koperek
listki świeżej mięty
listki świeżej bazylii
pestki słonecznika (lub dyni)

sos:

łyżeczka musztardy francuskiej ( z całymi ziarnami gorczycy)
sok z połowy cytryny
łyżeczka miodu
1-2 łyżki oliwy z oliwek


SPOSÓB WYKONANIA:

1. Mozarellę odlać z zalewy i pokroić w cienkie plastry.

2. Pomarańczę obrać ze skórki i pokroić w plasterki.

3. Korzeń fenkułu oczyścić, odciąć koperek, zdjąć pierwszą warstwę i pokroić w cienkie piórka. Koperek drobno posiekać.

4. Wszystkie składniki sosu umieścić w małym słoiczku i wstrząsać aż do momentu otrzymania jednolitej emulsji. Do sosu można również dodać sok z pomarańczy który pozostał po ich krojeniu.

5. Na talerzu układać na zmianę plastry mozarelli, pomarańczy oraz listki świeżej mięty (ewentualnie bazylii lub oba zioła). Całość posypać obficie fenkułem, pestkami słonecznika i koperkiem. Polać wcześniej przygotowanym dressingiem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz