Pages

31 maj 2014

Cytrynowe szparagi z pomarańczowo- balsamicznym sosem holenderskim podane z jajkiem w koszulce

Uwielbiam szparagi. Zazwyczaj stawiam na zielone, bo są szybsze w przygotowaniu i nie trzeba ich obierać :) Przez to trochę zapomniałam o ich  białej odmianie, która jest równie pyszna. Gotowane w słodkiej wodzie cytrynowej i polane moją wariacją na temat sosu holenderskiego smakują naprawdę wyśmienicie. Warto zatrzymać się na chwilę przy sosie, bo jest naprawdę pyszny. Jest to twór, który ma w sobie coś z sosu holenderskiego i berneńskiego, a do tego czuć w nim wspaniały aromat pomarańczy. Jest wyrazisty, kwaśny, a jednocześnie ma w sobie odrobinę pomarańczowej słodyczy. Podstawą sosów tego typu zawsze jest masło i żółtka, różnią się one tylko dodatkami końcowymi, które można dowolnie zmieniać, tworząc nowe wspaniałe smaki. Zachęcam do spróbowania! :)


SKŁADNIKI (2 porcje)


  • 10 białych szparagów
  • 2 jajka
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

sos:


  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka octu balsamicznego ( u mnie z aromatem czerwonych pomarańczy)
  • łyżka soku z pomarańczy
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy ( opcjonalnie)
  • pół łyżeczki suszonego estragonu
  • biały pieprz 
  • sól

dodatkowo:


  • bazylia i truskawka do ozdoby

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Pozbyć się zdrewniałych części szparagów, odłamując je delikatnie. Obrać ze skórki do wysokości główki, którą pozostawiamy taką jaka jest. 
  2. W jak najwęższym i wysokim naczyniu zagotować 2 szklanki wody z sokiem z połowy cytryny, dwoma łyżkami cukru oraz dużą szczyptą soli. Szparagi związać nitką i wstawić do wody. Woda nie musi zakrywać szparagów w całości, wręcz wskazane jest aby główki wystawały ponad jej poziom. Gotować 15 minut.
  3. Jeśli naczynie jest odpowiednio wysokie i szparagi nie wystają ponad jego powierzchnię, można postawić na naczyniu metalową miseczkę, w której będzie przygotowywany sos. Wtedy zaoszczędzimy miejsce i czas, a dodatkowo szparagi ugotują się "na parze". Jeśli naczynie jest zbyt niskie, trzeba zagotować wodę w innym naczyniu i przygotować miseczkę do kąpieli wodnej. ( Miseczka postawiona na naczyniu nie może stykać się z powierzchnią wody!)
  4. Masło roztopić w rondelku lub w mikrofali. Żółtka umieścić w miseczce i roztrzepać. Postawić na naczyniu z podgrzewającą się wodą. Wlać masło i ubijać trzepaczką, aż sos zgęstnieje i będzie puszysty. Trwa to kilka minut. Gotowy sos zestawić z kuchenki. Dodać ocet balsamiczny, sok z pomarańczy, estragon oraz sól i biały pieprz. Wymieszać.
  5. Ugotowane szparagi wyłożyć na talerz. Do wody po szparagach wlać łyżkę octu, poczekać aż się zagotuje. Łyżką zrobić delikatny wir i wbić do niego jajko. Gotować 2-3 minuty, aż białko się całkowicie zetnie a żółtko pozostanie płynne. 
  6. Jako wyjąć z wody łyżką cedzakową i umieścić na szparagach. Całość polać sosem i udekorować bazylią i truskawką. Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz