Pages

30 maj 2014

Kurczak w śliwkowym sosie barbecue

Uwielbiam dodatek powideł, dżemów i marmolad do marynat oraz sosów do mięs, zwłaszcza do drobiu i schabu. Dzięki takiemu dodatkowi mięso smakuje naprawdę wyjątkowo. Dziś pomysł na przyrządzenie kurczaka, ale sos z tego przepisu idealnie komponuje się również z karkówką czy schabem. Sama nie wiem, z którym mięsem sos smakuje lepiej, wszystkie wersje są pyszne :)

SKŁADNIKI

  • 8 kawałków kurczaka ( skrzydełka, udka etc.)
  • 250- 300 ml pomidorowej passaty
  • 3 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka sosu barbecue (opcjonalnie)
  • 8-10 suszonych śliwek
  • 2 - 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 cebula


marynata do kurczaka

  • papryka wędzona słodka
  • pieprz 
  • sól
  • oliwa


dodatkowo

  • młode ziemniaki
  • koperek
  • masło
  • ulubiona sałatka


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kurczaka natrzeć papryką solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek.
  2. Rozgrzać na patelni łyżkę masła klarowanego lub oliwę  i obsmażyć kurczaka do zrumienienia. 
  3. Zdjąć kurczaka i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę cebule i zeszklić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  4. Passatę, ketchup, powidła, ocet balsamiczny, miód oraz pokrojone w paseczki suszone śliwki umieścić w rondelku i zagotować. Dodałam również łyżkę sosu barbecue z aromatem Jacka Danielsa, który fajnie wyostrzył smak. Jeśli sos jest bardzo gęsty można dodać 100 ml wody.
  5. Gotowym sosem zalać kurczaki i cebulę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45-50 minut.
  6. W tym czasie obrać i ugotować ziemniaki. Odcedzić. Do garnka wrzucić łyżkę masła oraz posiekany koperek. Przykryć pokrywką i wstrząsnąć kilka razy, po to by koperek obkleił ziemniaki.
  7. Gotowe mięso wyłożyć na talerz, podawać z koperkowo- maślanymi ziemniakami i ulubioną sałatką (u mnie caprese).

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Świetny, uwielbiam wszystko bbq ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń