Pages

20 cze 2014

Babeczki podwójnie cytrynowe z migdałami i miętą

Urocze babeczki z dodatkiem soku i skórki z cytryny, niesamowicie wilgotne i aromatyczne. Długo pozostaja świeże. A domowy syrop cytrynowy, którym babeczki są nasączone sprawia, że ich aromat roznosi sie po całej kuchni :) Ciasto można upiec również w keksówce lub formie na babkę.



SKŁADNIKI (12 dużych babeczek lub nieduża keksówka)


  • 200g masła
  • 180 g śmietany 12 lub 18%
  • 4 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki brązowego cukru ( można użyć białego)
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego ewentualnie łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej ( można 1/2 zastąpić mąką tortową)
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • bułka tarta + masło do wysmarowania foremek

na syrop:


  • 3 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

dodatkowo:


  • płatki migdałowe
  • listki świeżej mięty


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę, masło oraz cukier utrzeć mikserem na puszystą masę.
  2. Masę dalej miksować i dodawać po jednym jajku ( Nie można dodać wszystkich naraz, bo ciasto się nie uda!)
  3. Cytrynę dokładnie wyszorować i otrzeć z niej skórkę. Dodać do ciasta. Wycisnąć sok z cytryny i również dodać do ciasta.
  4. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia dodać sól i zmiksować z pozostałą masą.
  5. Foremki wysmarować masłem oraz wsypać bułką tartą. Rozłozyć masę do wysokośc 3/4 foremek, ponieważ ciasto urośnie.
  6. Pieć około 15-20 min ( jeżeli pieczemy w dużej formir to ok. 1 -1h 15 min) w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka.
  7. Cukier wraz z sokiem cytryny podgrzać, aż do całkowitego rozpuszcenia cukru i uzyskania syropu.
  8. Jeszce ciepłe babeczki nasączyć syropem.
  9. Udekorować migdałami i miętą. Podawać na ciepło np. z gałką sorbetu cytrynowego lub lodów śmietankowych. Doskonale smakują również po wystygnięciu z filiżanką herbaty.
Smacznego!






2 komentarze: