Pages

17 cze 2014

Orzechowa kawa mrożona z mleczną pianką.

Uwielbiam mrożoną kawę! Jeśli najdzie mnie ochota to piję ją nawet zimą :) Tym razem w wersji orzechowej z delikatną mleczną pianką i kruszonym lodem. Pycha!


SKŁADNIKI ( 2 Duże kawy)

4 łyżeczki dobrej kawy
1 łyżeczka kawy karmelowej lub orzechowej ( opcjonlnie)
200-300 ml mleka + 50 ml do ubicia (można zastąpić mlekiem sojowym lub migdałowym)
8-10 kostek lodu
4 łyżki syropu orzechowego ( u mnie o smaku orzechów macadamia firmy Monin)
płatki czekolady/ kakao/ inna ulubiona posypka


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Kawę rozpuścić w jak najmniejszej ilości gorącej wody ( 50-100 ml)
2. W blenderze umieścić mleko, rozpuszczoną kawę, lód oraz syrop orzechowy i zblendować.
3. Gotowy napój przelać do szklanek.
4. Spienić mleko i samą piankę delikatnie rozprowadzić na kawie.
5. Przyozdobić czekoladą i/ lub ulubioną posypką. 

Smacznego!



Jak ugasić pragnienie?

Kawa ...I co dalej?

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. smakuje też wspaniale :) Bardzo lubię eksperymenty z kawą, myślę że niedługo zdecyduje się na odważniejsze :)

      Usuń