Pages

22 cze 2014

Lodowe kanapki straciatella.

Ostatnio zaopatrzyłam się w maszyne do kręcenia lodów i jestem z niej bardzo zadowolona. Dzięki niej mogę wyczarować przepyszne mrożone desery - lody, sorbety, kawę mrożoną, drinki i koktajle. Jeśli jesteście fanami domowych lodów to koniecznie sprawcie sobie taką maszynę. Nie jest to duży wydatek, bo najprostrze można kupić już za 70-100 zł.
Samo kręcenie lodów przez maszynę trwa ok 20-30 minut, następnie należy włożyć lody jeszcze na 1 do 3 godzin do zamrażarki w celu osiągnięcia pożądanej konsystencji. Jak widać wiele pracy przy nich nie ma, jedyne co jest potrzebne to odrobina dobrych chęci, nieco cierpliwości i składniki dobrej jakości :)

Na początek mam dla Was bardzo prosty przepis na śmietankowe lody straciatella, które doskonale smakują w formie lodowej kanapki. Są kremowe, puszyste i przede wszystkim naturalne!


SKŁADNIKI ( około 0,7 l )

200 ml śmietanki kremówki
2 jajka
1 łyżka cukru kryształ
2 łyżki cukru pudru ( można zmienić ilość według preferencji)
2-3 łyżki płatków mlecznej czekolady

dodatkowo:

wafle
truskawki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Śmietankę i jajka schłodzić dzień wcześniej w lodówce.

2. Jajka sparzyć. Oddzielić białka od żółtek.

3. Żółtka wraz z cukrem kryształ utrzeć na puszystą masę.

4. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier puder aż do uzyskania lśniącej piany.

5. Śmietanę ubić na sztywno.

6. Wszystkie składniki delikatnie połączyć w jednolitą masę.

7. Dalej postępować zgodnie z instrukcją maszyny. Pod koniec kręcenia lodów dodać płatki mlecznej czekolady. 

8. Lody można przygotować również bez maszyny. Pojemnik z lodami nalezy umieścić w zamrażarce i średnio, co 1-2 h miksować aby zapobieć wytworzeniu się kryształków lodu.

9. Kiedy lody uzyskają odpowiednią konsystencję należy przełożyć nimi wafle, ozdobić truskawkami i od razu podawać. 

Smacznego!




Akcja lodowa 2014

Lody, lody dla ochłody

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz