Pages

29 cze 2014

Puszyste lody cytrynowe podane z owocami, melisą i lemon curd.

Tym razem przyszedł czas na lody cytrynowe, kremowe, puszyste idealne :) Lody są bardzo proste w przygotowaniu, zwłaszcza jeżeli w domowej spiżarni mamy lemon curd. Jeżeli nie, to wystarczy wieczór wcześniej przygotować tenże krem i następnego dnia w kilka minut przygotować bazę do lodów. Lody zrobiłam na podstawie tego przepisu, ograniczylam jedynie ilość cukru i nie przecierałam przez sito lemon curd, bo akurat uwielbiam wiórki ze skórki cytrynowej :) 


SKŁADNIKI

250 ml śmietanki kremówki
250 ml lemon curd ( pełna szklanka)

lemon curd

2 jajka
2 żółtka
1/3 szklanki cukru
80 g masła
sok i skórka otarta z dwóch cytryn

dodatkowo

4 łyżeczki lemon curd
listki melisy lub mięty
melon, gruszka, pomarańcza - lub inne ulubione owoce


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Jajka i żółtka umieścić w rondelku i roztrzepać. Dodać cukier, masło i skórkę oraz sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu i cały czas mieszać, do momentu aż krem zgęstnieje i przybierze konsystencję zbliżoną do budyniu. Zdjąć z ognia i wystudzić ( najlepiej przez całą noc).

2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać lemon curd i szybko zmiksować. 

3. Lody przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki na 4-5 h.

4. Po takim czasie mrożenia lody powinny być kremowe i puszyste. Nałożyć do pucharków, udekorować kawałkami owoców, polać lemon curd i przybrać melisą.

Smacznego!





Lody, lody dla ochłody

1 komentarz:

  1. Kocham lody cytrynowe. *-* Mniaaam

    Dodasz komentarz? Będzie mi bardzo miło. :)
    malinowe-ciasto.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń