Pages

30 cze 2014

Zupa krem z bobu z karmelizowanym ananasem, serem pleśniowym i płatkami migdałów

Latem na straganach można znaleźć tyle pyszności, że nigdy nie wiem na co się zdecydować. Tym razem skusił mnie zieloniutki, młody bób. Gotowany bób z odrobiną soli sam w sobie jest pyszny, ale w tej wersji jadłam go już tyle razy, że zaczełam szukać pomysłu na jego bardziej kreatywne wykorzystanie. Szukałam aż znalazłam.... przepis na zupę z bobu Agnieszki Sulikowskiej - Radi, uczestniczki I edycji programu Masterchef. Zainspirowal mnie do stworzeania bardzo podobnego (przepysznego!) kremu. Kolor i smak zupy są genialne, a dodatek karmelizowanego ananasa sprawia, że nic więcej do szczęścia już nie potrzeba ;)


SKŁADNIKI (około 6 sporych porcji)


  • 0,5 kg bobu
  • pęczek melisy
  • oliwa z oliwek

wywar


  • 1 marchewka
  • 1 nieduży kawałek korzenia selera ( wielkości moreli)
  • 3 młode ziemniaczki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 liście limonki kaffir
  • 0,5 l wody

dodatkowo


  • kilka plastrów świeżego ananasa
  • dwie łyżki brązowego cukru
  • łyżka masła


  • opakowanie sera z niebieską pleśnią
  • płatki migdałów
  • kiełki słonecznika (opcjonalnie)
  • świeżozmielony pieprz
  • sól


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


  1. Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę i razem z pozostałymi składnikami wywaru umieścić w garnku. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  2. W drugim garku z osolona wodą umieścić bób. Gotować do momentu aż bób będzie al dente. Wystudzić i obrać.
  3. Warzywa wyłowić. Wywar przelać przez sito, aby pozbyć się liści oraz przypraw.
  4. W garnku umieścić, wywar, bób, warzywa z wywaru oraz melisę i zmiksować na gęsty krem. Jeśli krem jest zbyt gęsty dolać gorącej wody. Doprawić oliwą, solą i pieprzem do smaku.
  5. Plastry ananasa pokroić na cztery kawałki każdy. Na patelnię wsypać cukier, jak się roztopi dodać masło. Ułożyć kawałki ananasa i grilować do momentu, aż karmel obklei ananasa.
  6. Ser pleśniowy pokroić w dość drobną kostkę. Ananasa pokroić w mniejsze kawałki.
  7. Zupę krem nalać do miseczek, na środku ułożyć kawałki ananasa, ser, kiełki słonecznika oraz płatki migdałów ( wcześniej można podprażyć). Całość oprószyć świeżozmielonym pieprzem.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz