Pages

12 lip 2014

Ciasteczkowa kawa mrożona z mleczną pianką.

Ostatnio zaopatrzyłam się w takie cudo klik klik - David Rio Orca Spice Chai. Jest to niesamowicie aromatyczna mieszanka, która stanowi idealny dodatek do kawy- nadając jej korzenny, wyrazisty, lekko piernikowy smak. W połączeniu z kruszonym lodem i mleczną pianką smakuje genialnie. Teraz kawy ze znanych sieciówek nie robią już na mnie wrażenia :) Jestem  nią zachwycona- istnie niebo w gębie!


SKŁADNIKI ( 2 kawy)

2 kopiaste łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
2 kopiaste łyżeczki orca spice chai ( można zastąpić kakao, cukrem i cynamonem, również będzie dobre, ale smak będzie nieco inny)
szklanka mleka lub mleka sojowego + do spienenia
10 kostek lodu
4 czekoladowe herbatniki
1/4 szklanki gorącej wody


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. W gorącej wodzie rozpuścić kawę oraz orca spice chai.

2. W blenderze umieścić lód, mleko oraz kawę. Zblendować.

3. Kiedy składniki sie połączą dodać pokruszone dość drobno herbatniki i blendować 10-15 sekund.

4. Kawę przelać do szklanek/ słoiczków zostawiając ok 4 cm. 

5. Spienić mleko i delikatnie łyżeczką wyłożyć piankę na przygotowaną wcześniej kawę.

6. Można posypać starta czekoladą lub kakao.

Smacznego!



Letnie Orzeźwienie 2014
Kawa ...I co dalej?

3 komentarze: