Pages

13 lip 2014

Mięsno - śmietanowa tarta z kurkami.

Kurki w tarcie smakują tak fenomenalnie, że nie mogłam poprzestać na jednej :) Pełnoziarniste ciasto i masa śmietanowo serowa znowu posłużyły mi za bazę. Smak uzupełniłam przepyszną pikantną masą mięsno kurkową. Tarta jest cudowna, wspaniała... po prostu musicie spróbować :) 


SKŁADNIKI

kruche ciasto i masa serowo śmietanowa  z tego przepisu

dodatkowo

250g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo- wieprzowego
250g kurek
1 cebula
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki sosu tabasco
3 łyżki sosu worchester
świeży tymianek
świeżozmielony pieprz
sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Mięso doprawić sosem tabasco, worchester oraz solą, pieprzem i świeżym tymiankiem (lub oregano) do smaku. Przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać czosnek i wymieszać z mięsem.

2. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Kurki dokładnie oczyścić, większe pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek podsmażyć cebulkę doprawioną szczyptą soli, gdy się zeszkli dodać kurki. Smażyć kilka minut. Następnie dodać mięso i smażyć, aż się całkowicie zetnie. Zdjąć z ognia.

3. Ciastem wyłożyć formę do tarty, następnie ponakłuwać ciasto widelcem. Spód tarty podpiec 10 minut w temperaturze 180 stopni. 

4. Na podpieczony spód wyłożyć mięsną masę, a na nią masę serową. 

5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 25 min.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz