Pages

14 lip 2014

Grillowana jagnięcina oraz miętowe tzatziki z dodatkiem fety

Jagnięcina jest przepyszna, niestety ze względu na cenę nie zawsze można sobie na nią pozwolić, zwłaszcza jeśli mamy w planach duży rodzinny obiad nasz portfel mógłby to odczuć dość mocno :) Ale raz na jakiś czas, kawałek jagnięciny tak by móc się podelektować nawet portfelowi nie zaszkodzi :) Jest to mięso charakterystyczne, delikatne lekko słodkie w smaku, wymaga długiego marynowania i nie lubi długiej obróbki termicznej.  Kotleciki marynowane w ziarnach jałowca, czosnku i świeżych ziołach smakują wspaniale. Naprawdę warto spróbować!


SKŁADNIKI

  • 4 kotleciki jagnięce ( w zasadzie każda część poza udźcem będzie dobra)
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren jałowca
  • listki świeżej mięty
  • listki świeżej szałwi
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 3 łyżki oliwy z oliwek


tzatziki

  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 50 g fety
  • dwa ogórki gruntowe
  • świeża mięta
  • świeży tymianek
  • pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Jagnięcinę należy zamarynować 1-2 doby przed podaniem. Ząbek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Rozgnieść ziarna jałowca. Miętę, szałwię oraz tymianek posiekać. Wymieszać z musztardą oraz oliwą z oliwek. Powstałą marynatą natrzeć mięso, umieścić w zamkniętym pojemniku i wstawić do lodówki.
  2. Na 30 min przed przyrządzeniem wyjąć mieso z lodówki, tak aby nabrało temperatury pokojowej.
  3. Rozgrzać grill elektryczny lub patelnię i smażyć z każdej strony po 3-5 min w zależności od grubości mięsa i preferowanego stopnia wysmażenia.
  4. Odłożyć mięso na kilka minut aby odpoczęło.
  5. Ogórki gruntowe obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Odcisnąć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zioła posiekać. Dodać jogurt naturalny i pokruszoną fetę. Całość wymieszać i doprawić pieprzem. Nie ma potrzeby dodawania soli, bo feta jest wystarczająco słona.
  6. Jagnięcinę można skropić kremem balsamicznym. Podawać z sosem tzatziki i plackami ziemniaczanymi lub opiekanymi batatami.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz