Uwielbiam kurki, dla mnie są doskonałe. Jednak zawsze mam z nimi problem, bo niestety są krótko, a pomysłów na dania mam tyle, że nie sposób je wszystkie zrobić :) Długo zastanawiałam się nad tym w jaki sposób spożytkować pierwsze pudełeczko tegorocznych kurek. Myślałam, myślałam aż wymyśliłam- tarta! I to był świetny pomysł, bo pełnoziarniste ciasto, masa serowo- jajeczna i karmelizowana cebulka w towarzystwie kurek smakują genialnie.
SKŁADNIKI:
ciasto
200g mąki pełnozarnistej
100g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/3 szklanka zimnej wody
1/3 szklanka zimnej wody
masa kurkowa:
1 cebula czerwona
1 cebula cukrowa
250 g świeżych kurek
orzeszki pinii
1 łyżka miodu
5-6 gałązek świeżego tymianku
1 łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz
masa serowo- śmietanowa
100 ml śmietany 12 lub 18%
1 jajko
100g dowolnego sera żółtego lub mozarella
2 łyżki parmezanu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
kilka listków świeżej szałwi
pieprz
dodatkowo:
1 roladka koziego serka
1 pomidor
listki świeżej bazylii
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść. Owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 15 minut.
2. Cebulę posiekać w piórka. Kurki dokładnie oczyścić, większe można pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, umieścić na patelni cebulkę i lekko posolić, gdy się zeszkli dodać kurki. Smażyć kilka minut. Dodać łyżkę miodu oraz pozostałe przyprawy i trzymać na patelni aż cebulka będzie miękka. Opcjonalnie można dodać łyżkę octu balsamicznego. Na oddzielnej patelni podprażyć orzeszki pinii i 2/3 orzeszków dodać do kurek i cebulki. Pozostała część wykorzystaa zostanie do posypania tarty.
3. Śmietanę wymieszać ze startym na dużych oczkach serem, roztrzepanym jajkiem oraz przyprawami.
4. Wyjąć ciasto z zamrażarki rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wyłożyć nim formę do tarty. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut.
5. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć kolejno: masę kurkową, pokrojony w plasterki kozi serek, masę śmietanową, plastry pomidora, orzeszki pinii. Można dodatkowo posypać serem.
6. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.
7. Na jeszcze gorącej tarcie ułożyć listki świeżej bazyli i od razu podawać.
Smacznego!
Co za połączenie smaków! :-)
OdpowiedzUsuń