Tarta z owocami leśnymi, cytrynowym mascarpone i bezikami.

Jedno z najlepszych ciast, jakie miałam okazję przygotować. Spód jest idealnie kruchy i intensywnie kakaowy, wspaniale komponuje się z cytrynowo- śmietankowym kremem. Całość doskonale zwieńczają kwaśne owoce leśne i słodkie beziki. Tego po prostu trzeba spróbować!


SKŁADNIKI:

kruchy spód

100 g masła
1/3 szklanka brązowego cukur
2/3 szklanki mąki
2 czubate łyżki kakao
szczypta soli
1 jajko

krem

250 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
sok z 1 cytryny
cukier puder do smaku ( 2-3 łyżki)

dodatkowo

maliny
jeżyny
jagody
poziomki
lub inne ulubione owoce

2-4 beziki
pół tabliczki mlecznej czekolady
świeża mięta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Masło z cukrem utrzeć na jednolitą masę. Dodać jajko i sól i miksować dalej. Przesiać mąkę i kakao. dalej miksować. Gdy ciasto przybierze jednolitą masę wyciągnąć je z misy owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 15 min.

2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wyłożyć nim formę od tarty. Nakłuć ciasto widelcem i włożyć do piekarnika, piec ok 25-30 min. Wystydzić.

3. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Wmiksować do niej serek mascarpone. Dodać sok cytryny i cukier puder. 

4. Krem równomiernie rozprowadzić na wystudzonym kruchym spodzie.

5. Na wierzchu ułożyć owoce, oraz miętę. Pokruszyć beziki i obsypać nimi tartę. Dodatkowo ciasto można przyozdobić również wzorkami z zastygniętej mlecznej czekolady, która świetnie komponuje się z kremem i owocami. W tym celu należy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej lub mirkofali i na foli aluminiowej narysować płynną czekoladą esy floresy. Wstawić do lodówki, a gdy czekolada będzie twarda połamać na kawałki i ułożyć na cieście. Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.

Smacznego!


This entry was posted on 6 lip 2014 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...