Dojrzewająca polędwiczka /domowe wędliny

Domowe wędliny są dobre, bo są dobre i domowe :) A ta jest po prostu rewelacyjna! Można też znaleźć ją w internecie pod nazwą"wędlina z pończoszki", a to dlatego że po procesie marynowania wkłada się ją do pończochy lub podkolanówki i wiesza w przewiewnym miejscu, aby mięso dojrzało i nabrało niepowtarzalnego smaku. Jeśli tak jak ja lubicie suszone, dojrzewające wędliny - szynkę parmeńską, czy schab wiśniowy to z pewnością będziecie zachwyceni :) Taką wędlinę przygotowuje się bardzo prosto w zasadzie to robi się sama, jedyne czego potrzeba to cierpliwości, bo proces dojrzewania razem z marynowaniem trwa ok. 8-14dni. Wszystko zależy od tego jak dużego kawałka mięsa użyjemy. Ja użyłam niedużej polędwiczki wieprzowej, więc po 8 dniach już można było ją jeść. Koniecznie zróbcie taką wędlinę na nadchodzące święta, na pewno będzie nie lada zaskoczeniem dla Waszych gości :) Ja już szykuję schab na święta tą metodą :)


SKŁADNIKI

  • 1 polędwiczka wieprzowa ok 500g ( można użyć też schabu środkowego, albo polędwicy wołowej)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki soli + 1 łyżeczka soli peklowej ( można pominąć)
  • 1 kopiasta łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki świeżozmielonego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Polędwiczkę należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie obsypać ja cukrem ze wszystkich stron. zamknąć w  szczelnym pojemniku i wstawić do lodówki na 24h. Po tym czasie należy mięso wyjąć z pojemnika wylać wodę i opłukać mięso.
  2. Opłukane i osuszone mięso należy obsypać ze wszystkich stron solą, włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki na 24h. Po tym czasie mięso należy wyjąć z pojemnika wylać wodę i opłukać mięso.
  3. Opłukane i osuszone mięso obtaczamy w wymieszanych przyprawach - majeranku, pieprzu, słodkiej i ostrej papryce oraz przeciśniętym przez praskę czosnku. Przyprawy należy dokładnie wetrzeć w polędwiczkę, następnie włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki na 24h.
  4. Po tym czasie mięso razem z przyprawami ( nie myjemy go!) wkładamy do pończochy lub podkolanówki i wieszamy w przewiewnym miejscu na 5-10 dni w zależności od wielkości mięsa. Moje dojrzewało 6 dni. 
  5. Po tym czasie mięso wyjmujemy z pończoski, zeskrobujmy nadmiar przypraw, kroimy w cienkie plasterki zajadamy! :)
Smacznego! :)





This entry was posted on 9 gru 2014 and is filed under ,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...