Co prawda w tym roku na blogu zdecydowanie królują świąteczne słodkości i tak już miało pozostać, ale te śledzie są tak pyszne, że nie chciałam czekać z nim do przyszłego roku :) Przygotowanie jest proste i szybkie, więc jeszcze spokojnie zdążycie je przygotować na kolację wigilijną :)
SKŁADNIKI ( 10-12 kawałków)
- 2 płaty śledziowe (wcześniej wymoczone)
- 1/4 puszki ananasa
- 1 plaska łyżeczka curry
- 1 łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 1-2 łyżki octu ryżowego
- sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Śmietanę, majonez, musztardę, curry oraz ocet ryżowy mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Śledzie korimy w nieduże kawałki i wrzucamy do sosu.
- Ananasa odsączamy i kroimy w grubą kostkę, dodajemy do pozostałych składników.
- Wszystko dokładnie mieszamy, w miarę potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
- Całość przekłądamy do słoika i odstawiamy na kilka godzin do przegryzienia.
Smacznego!