Pieczona owsianka piernikowa

Dalej zostaję w klimacie piernikowym. Zapach cynamonu, goździków, imbiru i gałki muszkatałowej towarzyszy mi przez cały grudzień. Jest wszędzie, na śniadanie, obiad i kolację. A jeśli już mowa o śniadaniu, to koniecznie upieczcie taką o to piernikową owsiankę, jest świetna! Miłośnikom owsianki na pewno bardzo posmakuje, a tym nieco mniej przychylnie patrzącym na owsiane płatki powinna dać wiele do myślenia, czy aby nie najwyższa pora zmienić zdanie! :)


SKŁADNIKI (2 porcje)

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu pomarańczowego lub skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 1 łyżka popingu z amarantusa
  • 1 łyżka ulubioncy orzechów
  • 1 łyżka rodzynek/ żurawiny/ jagód goji


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy do połączenia się składników i przelewamy do kokilek lub innych naczyń do zapiekania.
  2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min.
  3. Najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno jest również bardzo smaczna.
Smacznego!


This entry was posted on 14 gru 2014 and is filed under ,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...