Chyba każdy szukał kiedyś sekretnej receptury na panierkę do kurczaków z KFC :) Niestety jest ona tak pilnie strzeżona, że tylko nieliczni znają jej sekret :) Ja mam swoją domową recepturę na pyszne kruche i soczyste stripsy, które oprócz fantastycznego smaku mają jeszcze jedną zaletę - dzięki temu, że są pieczone nie wciagjaą tłuszczu jak te smażone w głębokim oleju. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, gorąco polecam zwłaszcza z domowym sosem tysiąca wysp.
SKŁADNIKI ( około 12 stripsów)
stripsy
1 podwójna pierś z kurczaka
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka wędzonej papryki słodkiej
1 łyżka przyprawy shoarma/ złocisty kurczak lub inna ulubiona
1/2 łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
2 szklanki płatków kukurydzianych
sos
5 łyżek jogurtu naturalnego gęstego
2-3 łyżki ketchupu
1 łyżeczka tabasco
1 łyżeczka sosu worchestershire
1/2 ząbka czosnku
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka świeżozmielonego pieprzu lub pieprzu cayenne
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Pierś przekroić na dwa pojedyńcze filety. Każdy filet przekroić po długości tak aby uzyskać dwa cienkie duże płaty. Każdy płat podzielić na 3-4 mniejsze kawałki. To samo zrobić z drugim filetem.
2. Kawałki kurczaka umieścić w misce razem z jogurtem, oliwą, papryka, shoarmą, solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie wymieszać i odstawić w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki na 2h ( minimum 30 min).
3. Jogurt połączyć z ketchupem, tabasco, worchesterem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem. Odstawić do przegryzienia.
4. Płatki kukurydziane rozdrobnić (np. tłuczkiem do mięsa). Zamarynowane kawałki kurczaka obtaczać obficie w płatkach i układać na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piec ok. 18-20 min w temperaturze 200 stopni.
6. Podawać z sosem tysiąca wysp oraz np. salsą pomidorową z dodatkiem mango i pieczonymi warzywami.
Smacznego!
Ja rozumiem że pikantne jedzenie z KFC jest pikantne głównie z nazwy, ale próbować je skopiować beż choćby śladu ostrej papryki to trochę przesada....
OdpowiedzUsuńNapisałam na samym początku, że to moja receptura :) Miałam ochotę akurat na delikatnego kurczaka, wystarczy zmienić paprykę słodką na ostrą czy pieprz cayenne i już mięso będzie ostre lub dodać w ogóle inne zioła i stworzyć coś swojego, w końcu przyprawy są po to żeby się nimi bawić i tworzyć nowe smaki, inaczej byłoby nudno :)
UsuńSkopiować potrawę to naprawdę nic trudnego, ale wymyślić coś świeżego to już wyzwanie. Ja uważam, że przyprawy są super dobrane. Pozdrawiam:)
UsuńPytanie może głupie, ale jak na końcu obtoczę w bułce tartej to też będzie ok?
OdpowiedzUsuńSmak będzie wtedy zupełnie inny, ale również bardzo dobry. Wtedy polecam dodać do bułki tartej 1-2 łyżki tartego parmezanu fajnie podkręci smak :)
OdpowiedzUsuńIle kalorii ma ta porcja ?
OdpowiedzUsuń